IZLOŽBA PRAUNUKE BORE STANKOVIĆA U VRANJU: „Putujuće šare Srbije“ dr Milice Živadinović

J. S. 23. 10. 2024. u 13:55

U Vranju će u subotu biti otvorena izložba „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović, praunuke književnika Bore Stankovića.

Foto B.Đorđević Nakaniši

Kako je najavljeno, izložbu će otvoriti Maja Aleksić, direktorka vranjskog muzeja.

Dr Milica Živadinović rođena je u Beogradu 1975. godine. Živi i stvara između njena dva grada, Pariza i Beograda, od 1999. godine. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8.

Doktorski rad pretočen u monografiju "Miodrag Mića Popović 1923-1996 - peindre a travers les mailles du rideau de fer" objavila je 2014. na francuskom jeziku u izdanju Editions l’Age d’Homme iz Švajcarske uz podršku Francuskog nacionalnog centra za knjigu, potom i na srpskom jeziku u izdanju Orion Arta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autorka je i monografija Ornamenti Srbije - pirotski ćilim i Čarolija pirotskog ćilima – kolekcija porodice Nikolić. Kao likovni umetnik ostvarila je do sada više od dvadeset samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije. Učestvovala na više od 40 kolektivnih izložbi širom Evrope. Član je ULUS-a od 2008. godine i francuskog udruženja umetnika.

Projekat Kaleidoskop Srbije realizovala je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije putem konkursa za sufinansiranje projekata promovisanja kulture i umetnosti Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu 2019. godine. Dobitnica je nagrade Zvezda Beograda 2021 Kancelarije za mlade Grada Beograda. Paralelno s radom na slikarskom platnu, umetnički nakit je usvojila kao svoj novi likovni i primenjeni izraz i 2013. god stvorila svoju prvu kolekciju nakita i osnovala svoj brend MITSI-PARIS.

Inspiraciju za ručno slikani nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana, posebno u šarama sa pirotskih ćilima, ornamentici na srpskim srednjovekovnim freskama, ali u i kosmičkim fenomenima.

Izložba koja će biti priređena u Vranju izabrana je na izlagačkom kokursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Ministarstva kulture.

Pogledajte više