KAKO JE OSLOBAĐAN PARAĆIN U VELIKOM RATU: Svi podaci u knjizi Mladena Stevića (FOTO)

Z. R. 22. 10. 2024. u 17:51

U PAROHIJSKOM domu Crkve Svete Trojice u Paraćinu predstavljena je kljiga kapetana prve klase u penziji, Mladena Stevića, pod nazivom „Oslobođenje Paraćina u Prvom svetskom ratu“ čiji su izdavači tamošnja Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ i Udruženje boraca otadžbinskih ratova Paraćin (UBOR).

Foto: privatna arhiva

Izdanje je predstavljeno uoči 106. godišnjice oslobođenja, jer su borbe sa neprijateljem trajale od 23. do 25. oktobra 1918. po novom kalendaru, a tokom tih trodnevnih borbi okupatorska vojska se povlačila ka severu, napuštajući dolinu Morave.

Prikupljanje materijala za vrednu istorijsku knjigu trajalo je više od dve godine, a početna ideja je bila da se steknu nova saznanja o majoru Marku Pavloviću, komandantu 3. bataljona 2. pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“ ili Gvozdenog puka Moravske divizije. On je poginuo prilikom tih borbi 11. (24) oktobra u 45. godini i zajedno sa svojim saborcima sahranjen je u porti Crkve Svete Trojice u zajedničkoj grobnici.

Foto: arhivska foto-dokumentacija

 

„Kolo srpskih sestara“ je majoru Marku i njegovim saborcima 1927. godine podiglo spomenik zahvaljujući dobrotvorima ondašnje paraćinske varoši. Taj spomenik se i danas nalazi u porti crkve, a ulica pored nosi njegovo ime.

Obimna knjiga na preko 260 stranica donosi, najpre, kratku priču o Paraćinu pod okupacijom, dok su u drugom delu dokumentovane borbe za oslobođenje sa izveštajima o rasporedu vojnih jedinica, gotovo svim borbenim zapovestima tokom ta tri sudbinska dana, prikazanim gubicima u ljudstvu, te biografijama komandanata jedinica srpske vojske koje su učestvovale u oslobađanju...

Stević kaže da o dešavanjima u Paraćinu u tim teškim danima nema puno zapisa. Zna se da je okupatorska vojska, povlačeći se, srušila toranj Crkve Svete Trojice.

Predstavljanje Stevićeve knjige organizovalo je paraćinsko Udruženje vojnih veterana Srbije.

Pogledajte više