OKTOBARSKA NAGRADA ZA IRMU LANG: Sombor obeležio 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

J. L. 22. 10. 2024. u 12:14

Sombor obeležava osam decenija oslobođenja u Drugom svetskom ratu, a tim povodom Irmi Lang, dugogodišnjoj upravnici galerije "Milan Konjović" dodeljena je Oktobarska nagrada, najveće gradsko priznanje.

foto: Grad Sombor

- Osamdeset godina proteklo je od kada su, posle tri i po godine okupacije, u Sombor ušli prvi vojnici prethodnice trupa sovjetske Crvene armije i borci Somborskog partizanskog odreda Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, te su brojnim okupljenim građanima oglasili dolazak slobode. Time je završen dug period obespravljenosti, nesigurnosti i straha za život i imovinu većine naših građana, ali i stradanja svakog ko nije želeo da se povinuje okupatorskom režimu i idejama fašizma - podsetio je gradonačelnik Antonio Ratković.

- Dan oslobođenja Sombora u Drugom svetskom ratu nije i jedini datum u kome naš grad slavi slobodu. Sa pravom smo ponosni na sve koji nam iz dubine prošlosti šalju poruku slobode, bez obzira da li je reč o 1687, 1749, 1849, 1918. ili 1944. godini. Koliko god vremena prošlo, a 80 godina dugo je razdoblje, moramo da razumemo stvarnu veličinu zla fašizma, kako bismo mogli da cenimo veličinu dela onih koji su, žrtvujući živote, pobedili to zlo. Srbija i danas ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet. 

Odlukom Gradskog veća, na predlog Komisije, Oktobarska nagrada za 2024. godinu za trajno životno delo pripala je Irmi Lang, za višedecenijski posvećeni rad na području istraživanja, analize i prezentacije života i dela našeg velikog slikara, maestra Milana Konjovića i uspešno vođenje Galerije „Milan Konjović“. Time je dala nemerljiv doprinos afirmaciji Sombora kao nezaobilaznoj tački na mapi ne samo srpske, već i evropske i svetske kulture.

Takođe, dodeljene su i zahvalnice organizacijama i pojedincima za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora. Zahvalnice su dodeljene Ambasadi Ruske Federacije, SUBNOR-u Sombor, kao i Branku Mutiću, Branku Vukobratoviću i Čedomiru Karasu, članovima mesnih odbora SUBNOR-a u Kljajićevu, Rastini i Staparu. 

Pogledajte više