POČEO MEĐUNARODNI FESTIVAL SARMATES 3“: U Paraćinu izlažu poznata fotografska imena (FOTO)

Zorana Rašić 18. 10. 2024. u 14:36

TREĆE izdanje Međunarodnog festivala „Sarmates“ u Paraćinu otvoreno je sinoć u Galeriji „U prolazu“ Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ zajedničkom postavkom mladih autora paraćinske Foto-grupe „Art tim“ i kineskog Foto-kluba „Megrez“ iz Pekinga.

Foto: Z. Rašić

Ovakav početak festivala ujedno je predstavljanje javnosti mladih perspektivnih autora organizatora manifestacije "Art tima" i pobratimskog kluba iz Kine, a samo sat kasnije, u Galeriji Kulturnog centra, izložba „Sibirska tofalarija“ majstora fotografije Branislav Brkića pokazala je sve vrhunske domete dokumentarno-umetničke fotografije.

Foto: Z. Rašić

Branislav Brkić

-Tofalarija je manje područje Rusije u Sibiru sa tri naselja i oko hiljadu i po ljudi, na granici sa Mongolijom, gde sam proveo i fotografisao dve nedelje. Kroz šumu je nemoguće proći pa se do tamo leti helikopterom, a mene je impresionirao taj način života organizovan u potpunoj divljini, objasnio je autor, inače predsednik Foto-saveza Srbije.

Foto: Z. Rašić

Otvaranje izložbe u Kulturnom centru

Obe izložbe prve festivalske večeri otvorio je predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, visoko ocenivši sam festival kao manifestaciju koja raste, dok je za Brkićevu izložbu izjavio da ima ogromnu i umetničku i materijalnu vrednost zbog načina štampe, najskuplje moguće u fotografiji.

Milićević je najavio da će u Paraćinu uskoro početi sa radom omladinska škola fotografije, za šta je već pokrenuta inicijativa, te da će mladi iz ove oblasti imati šta da nauče.

To su potvrdili i predstavnici „Art tima“ Bojan Petrović i Filip Stefanović, koji su već uspeli da u Paraćin, zahvaljujući ovom festivalu, dovedu mnoga poznata imena iz sveta fotografije poput Ištvana Kerekeša i Normante Ribokaite.

„Sarmates“ se nastavlja večeras, pa će druge festivalske večeri biće otvorene još dve izuzetne izložbe. U prostoru Regionalnog inovacionog startap centra od 19 sati predstaviće se perspektivni fotograf iz Hrvatske Aleksandar Tomulić, dok će u  Zavičajnom muzeju biti otvorena izložba Zorana Đorđevića, majstora fotografije iz Kragujevca.

Ovaj događaj je zakazan za 20 sati.

Pogledajte više