REANIMACIJA NA MESTU SPASAVA ŽIVOTE: U Subotici obučavaju građane kako da reaguju u slučaju srčanog zastoja

J. L. 18. 10. 2024. u 06:45

SVAKE godine u Subotici se zabeleži 170 slučajeva srčanog zastoja.

foto:subotica com

Budući da se oni u najvećem broju slučajeva dešavaju u kućnim uslovima ali i na javnim mestima, brza reakcija i rano započinjanje KPR-a (kardiopulmonalna reanimacija) su ključne jer šansu za preživljavanje povećavaju 2 do 3 puta. Ono što je zabrinjavajuće je porast srčanog zastoja kod dece.

Služba hitne medicinske pomoći već je deset godina u "EuReCa" programu, gde su u kontinuitetu sprovođene obuke kako građanstva, tako i zaposlenih, a cilj je da što veći broj ljudi bude upoznat sa značajem ranog započinjanja KPR-a. 

 -Cilj je da kroz obuku građanstva, zaposlenih u društveno odgovornim kompanijama kao i obukom učenika osnovnih i srednjih škola, kao i dece iz vrtića, ukažemo koliki je značaj početi oživljavanje na mestu gde se dogodio srčani zastoj i šta treba da se uradi dok ne stigne hitna pomoć. Do sada smo održali predavanje u trećim razredima Gimnazije, veoma su zainteresovani - kaže Žolt Sendi, glavni tehničar. - Predavanja koja držimo u vrtićima su bajkovita, prilagođena deci. Na taj način možemo ovu temu da približimo najmlađima.

Pogledajte više