MINISTARKA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE U ČAČKU OBRADOVALA MNOGE GRADOVE I OPŠTINE Država dopunjava istanjene budžete

V. ILIĆ 18. 10. 2024. u 20:00

MINISTARKA državne uprave i lokalne samouprave, Jelena Žarić Kovačević, posle sastanka sa predstavnicima opština na teritoriji Moravičkog okruga i grada Čačka, najavila je da će tokom naredne dve do tri sedmice biti raspisan drugi javni poziv za dodelu budžetskih sredstava.

FOTO: Privatna arhiva

Uz poziv sima da konkurišu, precizirala je da će biti opredeljeno između 50 i 55 miliona, dok će naredne godine, već u martu, ova vrsta pomoći iznosiće više od 400 miliona dinara.

- Ovo je prva godina u kojoj će Ministarstvo imati dva javna poziva iz Budžetskog fonda, koja može da dodeli lokalnoj samoupravi. Sada se, krajem godine, radi o manjim sredstvima, pa ćemo se truditi da pomognemo nekim manjim opštinama, kojima već nedostaje novac, da bismo priveli kraju započete projekte, ili da pripreme projektnu dokumentaciju kako bismo stvorili uslove da konkurišu za neke veće projekte - objasnila je ministraka Žarić Kovačević članovima Saveta Moravičkog okruga.

Naglasila je i da resor kojim rukovodi želi da ojača teritorijalne jedinice i dovede ih do stadijuma na kom bi trebalo da budu - spona između republičkih organa i lokalnih samouprava svih veličina.

Načelnik Moravičkog upravnog okruga, Marko Parezanović, istakao je da prethodne godine karakteriše izuzetna saradnja sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, zahvaljujući kojoj su - najčešće kroz projektno finansiranje - realizovani brojni projekti.

- Mahom kada je u pitanju e-uprava, odnosno digitalizacija, ali i za mnoge druge, infrastrukturne projekte investirano je više od milion evra. U Čačku smo upravo otvorili jedinstveno upravno mesto, Gornji Milanovac je taj posao već završio, a razgovarali smo o tome da dogodine uložimo dodatni napor i sredstva, pa da na isti način olakšamo život i ljudima u Lučanima i Ivanjici - najavio je Parezanović, napominjući da je to posebno važno i za privredu, koja takođe ima mnogo administrativnih obaveza prema lokalnim samoupravama.

A, kada je reč o budućim projektima, već u februaru - kada bude raspisan prvi konkurs - i Čačani će znati na koliko sredstava mogu da računaju. U gradu na Moravi - po rečima njegovog čelnika, Miluna Todorovića - već su isplanirali mnogo novih sadržaja koji će se ticati sporta, bilo da su u pitanju kampovi ili tereni...

- Pripremili smo odličan projekat vezan za našeg zlatnog košarkaša, Aleksu Avramovića - precizira gradonačelnik Čačka. - Uredićemo teren na kom je odrastao i na kom je počeo da trenira, nazvaćemo ga njegovim imenom, pa će, uz Muzej košarke koji će biti otvoren do kraja godine, to biti još jedna atrakcija u našoj sredini.

Pogledajte više