NA „KAZANU“ 600 NAJSIROMAŠNIJIH: Narodna kuhinja u Kraljevu četvrt veka vodi bitku protiv gladi

G. ĆIROVIĆ 17. 10. 2024. u 11:21

Aktivno obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv gladi Narodna kuhinja u Kraljevu obradovala je korisnike svojih usluga pojačanim obrokom, dodatnim namirnicama i konzerviranom hranom.

G.Šljivić

Tako je ovih dana 600 najsiromašnijih Kraljevčana kojima su kuvani obroci sa takozvanog narodnog kazana najčešće i jedino kuvano jelo koje pojedu tokom nedelje, dobili i pakete pirinča, konzerve sa gotovim jelima i mesnim nareskom.

- Da nema obroka iz Narodne kuhinje, teško bih izgurao mesec sa mizernom penzijom. Ovako, sleduje nam vekna hleba, pola litra kuvanog jela, često nam podele i dodatne namirnice, tako da nekako sastavim kraj sa krajem - kaže Milovan J. korisnik usluga Narodne kuhinje na distributivnom punktu u prigradskom naselju Beranovac.

U kontinuitetu pomažući najugroženije stanovništvo grada na Ibru i okoline,  Narodna kuhinja o kojoj se stara ovdašnja kancelarija Crvenog krsta, uprkos povremenim problemima i teškim periodima, bez prestanka funkcioniše gotovo četvrt veka.

G.Šljivić

- Zahvaljujući Crvenom krstu Srbije, lokalnoj samoupravi, resornom Ministarstvu i donatorima, tokom prošle godine za korisnike usluga Narodne kuhinje u Kraljevu pripremljeno je više od 150.000 obroka. Naravno, borba protiv siromaštva ne traje samo jedan dan, mesec ili dva, već je to svakodnevna aktivnost 365 dana u godini – poručuje Snežana Apostolović, sekretr kraljevačkog Crvenog krsta.

Volonteri ove humanitarne organizacije podeliće i više od 1.000 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu ugroženim domaćinstvima sa ruralnih područja kraljevačkog kraja.

- U skladu sa našim mogućnostima te pakete delimo jednom ili dva puta godišnje, a potrebe su da to činimo bar dvomesečno – naglašava Apostolovićka. - Problem je što ta, uglavnom staračka ili samačka, domaćinstva sistem ne prepoznaje kao socijalno ugroženu kategoriju jer poseduju nekakvo imanje. To je, međutim, samo na papiru, jer tu su štale prazne, a zemlju nema ko da obraćuje. Zato je naš apel za pomoć potencijalnim donatorima uvek otvoren i aktuelan.

Pogledajte više