SMEDEREVSKA TVRĐAVA NOMINOVANA ZA UNESKO KULTURNU BAŠTINU: Nastavljaju se veliki radovi na konzervaciji Varoške kapije

J. I. 16. 10. 2024. u 12:27

U Gradskoj upravi u Smederevu održan je zajednički sastanak rukovodstva grada sa predstavnicima Republičkog i regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a na sastanak su pozvani vlasnici i korisnici parcela u blizini trvrđave, predstavnici Železnice Srbije, Želvoza i HBIS Serbia. Tema je bila četvrta faza arheloških istraživanja u Smederevskoj tvrđavi.

FOTO: PRINTSCREEN/ DiscoverSerbia

Radovi koji su u toku neophodni su kako bi Republički zavod  mogao da izradi projekat konzervacije ostataka Varoške kapije 1, bedema i kule 15 Smederevske tvrđave koji su stradali  u velikoj ekspoloziji 5. juna 1941. Planirano je da se radovi na osnovu ovog projekta izvode 2025.godine.

Konzervacija ostataka je jedan od koraka za celovito rešavanje ulaza u Smederevsku tvrđavu, koji nije moguće izvesti bez odgovarajućih aktivnosti kao što su: utvrđivanje imovinsko-pravnog stanja prostora na kojem bi se izvodili konzevatorski radovi, izmeštanje železničkih koloseka koji onemogućavaju pristup bedemu, rešavanje komunalnih i infrastrukturnih problema, kao što su odvod atmosferske vode, uvođenje nove infrastrukturne mreže u Tvrđavu .

- Ovo je bio veoma važan i neophodan  sastanak, posebno ako imamo u vidu da je u toku izrada nominacionog dosijea i plana upravljanja  za potencijalni upis Smederevske tvrđave  na Unesko listu  svetske baštine što nam je svima zajednički cilj - izjavila je, nakon sastanka, gradonačelnica Smedereva, Jasmina Vojinović.

Pogledajte više