TOPLO I - JEFTINIJE: Grejna sezona u Čačku počela uz cene manje od prošlogodišnjih

V. ILIĆ 16. 10. 2024. u 20:54

U GRADU na Moravi zvanično je počela grejna sezona koja će trajati do 15. aprila naredne godine.

FOTO V. ILIĆ

Kako navode iz JKP za grejanje "Čačak", do 1. oktobra ove godine završeni su svi remonti postrojenja, kao i funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja, pa je i isporuka toplotne energije Čačnima počela na vreme.

Ipak, iz kabineta gradonačelnika saopštavaju da je, po informacijama iz resornog javno-komunalnog preduzeća, bilo problema sa startovanjem gorionika - zbog prisustva vazduha u gasovodima - ali su oni otklonjeni. Inače, zbog prognoziranih viših temperatura za ovo doba godine, zasad će se toplotna energija isporučivati u jutarnjim časovima i, po potrebi, tokom večeri.

Za ovu grejnu sezonu, kako je istaknuto, obezbeđene su dovoljne količine energenta, jer su ugovori zaključeni sa glavnim snabdevačima, a cena toplih kvadrata neće se bitnije razlikovati u odnosu na onu od lane. Naime, doći će do promene u njenoj strukturi, tako što će - zbog povećanja troškova - biti uvećan fiksni deo, dok će se varijabilni deo cene smanjiti usled nižih troškova nabavke energenata. U praksi, pod uslovom da toplotnu energiju "troše" u sličnim količinama kao prethodne grejne sezone, Čačani će čak dobiti i nešto niže račune za grejanje, za tri do četiri odsto.

Prema navodima iz JKP "Čačak", nakon zvaničnog isteka grejne sezone, izuzetno, u periodu od 16. aprila do 1. maja, objekti će se grejati u slučajevima da u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana RHMZ Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12 stepeni.

Pogledajte više