KRAGUJEVAČKI OKTOBAR U SPOMEN PARKU ŠUMARICE : Na Velikom školskom času biće izvedena poema „Lekcija iz pamćenja“

V. Hadžić 15. 10. 2024. u 10:14

Spomen – park „Kragujevački oktobar“ i ove godine organizuje tradicionalne Oktobarske svečanosti u znak sećanja na kragujevačku tragediju u Drugom svetskom ratu, kada su pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine u Šumaricama streljali hiljade stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće, od 12 do 15 godina. Sećanjem na nevine žrtve streljane u Šumaricama Kragujevac svakog oktobra u svet šalje sliku mira, tolerancije i razumevanja, ali i opomene.

Foto : SPKO

Oktobarske svečanosti počele su koncertom “Kamerna muzika Zlatana Vaude" u okviru 50. Muzičke manifestacije „Oktobru hododarje – OKTOH, a završiće se 30.oktobra predavanjem Nenada Karamijalkovića „Zločin i kazna ? - sudbina oficira Vermahta odgovornih za Kragujevački masakr 1941.godine“.

U edukativnom delu programa, 16. oktobra, po treći put održaće se Javni čas – Politika i kultura sećanja, u saradnji sa Centrom za studije sećanja Univerziteta u Kragujevcu.

Tradicionalno „Bdenje“ odvija se  u noći 20. oktobra, u Muzeju „21. oktobar“ i počinje izložbom „Staro sajmište“ – Logor na Beogradskom sajmištu od 1941. do 1944. godine, profesora Milana Koljanina.

Centralna manifestacija – Veliki školski čas održaće se 21. oktobra u 11 časova kraj spomenika Peto 3. Nakon parastosa streljanim đacima i profesorima, u umetničkom delu Velikog školskog časa biće izvedena poema „Lekcija iz pamćenja“ Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića.

U kragujevačkim školama u toku je i literalni i likovni konkurs  konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola „Dosta su svetu jedne Šumarice“.

Pogledajte više