"HOBOTNICE" - POKLON ZA NEONATOLOGIJU: Učenici OŠ "Jovan Popović" ručnim radovima darivali prevremeno rođene bebe u Kikindi

Rada Šegrt 16. 10. 2024. u 20:00

UČENICI gradske OŠ "Jovan Popović", članovi sekcije za ručni rad, Odeljenju neonatologije ovdašnje Opšte bolnice poklonili su tridesetak lutkica iz sopstvene produkcije, poznate kao "hobotnice čarobnice".

Foto: Opšta bolnica Kikinda

Načelnica pomenute službe, dr Biljana Plemić, kaže da su naučne studije potvrdile da su ove igračke bebama koje su još u inkubatoru korisne za prilagođavanje na uslove spoljne sredine. Beba se uhvati za krak, koji podseća na pupčanu vrpcu i sigurnost u majčinom stomaku, pa se smiri i stabilizuje disanje. Ova metoda, inače, prvi put je primenjena u Danskoj i dala je odlične rezultate...

Profesorka geografije Olivera Gašić, koja vodi pomenutu sekciju, objašnjava da su planirali različite aktivnosti povodom Dana škole, 18. novembra, ali se ispostavilo da njemu neposredno prethodi Svetski dan prevremeno rođene dece, pa se rodila ideja da naprave i "hobotnice čarobnice".

Foto: R. Šegrt

- Tridesetak raznobojnih lutkica napravljeno je po svim medicinskim standardima, posebno kada su u pitanju veličina i materijal, jer je neophodno da mogu i da se sterilišu. Po ugledu na drugare volontere širom sveta, planiramo da ova akcija bude kontinuirana - poručila je profesorka Gašić, napominjući da će majke, po otpustu iz Porodilišta, ove nesvakidašnje igračke moći da ponesu kućama.

Pogledajte više