VATRA HARALA POMORAVLJEM: Ekstremna godina po broju otvorenih požara (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ 15. 10. 2024. u 06:15

PORED povećanog broja požara „na otvorenom“, broj intervencija ove godine u odnosu na isti period lane uvećan je za 37 odsto.

Foto:Vatrogasno-spasilački bataljon Jagodina

Na teritoriji svih šest područnih jedinica Pomoravskog okruga Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pomoravskog okruga, čije je sedište u Jagodini, bilo je 999 događaja, među kojima čak 608 požara „na otvorenom“, po čemu je ova godina ekstremna. Lane je, na primer, bilo 728 događaja, a samo 260 požara „na otvorenom“. Međutim, bilo je mnogo tehničkih intervencija zbog poplava, te su pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Jagodina za mesec i po dana crpli vodu čak 75 puta.

-Imali smo i 88 sadejstva, među kojima je bilo 15 regionalnih, u Kragujevcu smo učestvovali u gašenju požara u fabrici za proizvodnju peleta, sadejstvovali smo u Požarevcu, Leskovcu, Pirotu, a Užicu smo gotovo deset dana gasili požar na deponiji. Na osam događaja spasili smo 10 osoba – navodi za naš list komanadant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Jagodina Goran Radosavljević.

On dodaje da obilaze terene i pokušavaju da pronađu one koji pale biljne ostatke i pišu prijave protiv njih. U tim požarima, nažalost, oštećuju se šume, jer se stabla suše i padaju, strada životinjski svet, mikroorganizmi, višegodišnji zasadi voćnjaka i vinograda, vikendice…

-Zbog toga, kao i zato što se prilikom gašenja takvih požara troše značajna sredstva i angažuje ljudstvo, neprestano apelujemo naročito na poljoprivrednike da ne pale biljne ostatke i organizujemo seminare sa Poljoprivrednom stručnom i savetodavnom službom iz Jagodine. Najveći problem izazivaju požari na planinama, jer nam jave kad je kasno pošto se požar mnogo proširio i potrebno je mnogo ljudstva i sredstava – ocenjuje Radosavljević.

Naš sagovornik još kaže da je ova godina bila ekstremna po broju vrelih dana, te je dolazilo i do zamozapaljivanja dalekovoda i bačenih flaša, ali i nemarno bačenih opušaka cigareta.

Pogledajte više