TUŽNA GODIŠNJICA OPOMENA POKOLENJIMA: Kraljevčani obeležili Dan sećanja na žrtve fašističkog zločina 1941.

G. ĆIROVIĆ 14. 10. 2024. u 13:18

Komemorativnom sednicom Skupštine grada, pravoslavnim parastosom i polaganjem venaca na „Groblju streljanih 1941.“ u Kraljevu je obeležena 83. godišnjica fašističkog zločina u kojem su okupatorski vojnici nemačkog Vermahta streljali više od dve hiljada nevinih civila.

G.Šljivić

Pod zverskim geslom „Sto za jednog“, Nemci su u znak odmazde za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. u Kraljevu streljali najmanje 2.190 osoba različitog porekla, uzrasta i zanimanja. Osim tadašnjih žitelja streljane su i izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene fašističkim terorom utočište pokušale da (pro)nađu u gradu na Ibru.

G.Šljivić

 

U prisustvu brojnih Kraljevčana, ponajviše đaka, vence na humke stradalih, osim njihovih potomaka, u ime Vlade Srbije položio je Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potom predstavnici Raškog okruga, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, predstavnici Vojske Srbije i MUP, kao i delegacije državnih i lokalnih preduzeća i institucija, bratskog grada Maribora, boračkih i drugih udruženja.

G.Šljivić

 

- Tog oktobra krvnici nisu streljali čoveka, zatirali su jedan narod. To ne zaboravljamo - odajući poštu streljanima rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Terzić. - Kažu, vremena zla. Ali, nema opravdanja da ne budemo ljudi. Pružimo jedni drugima ljudskost, okrenimo se jedni drugima, nadajmo se u Boga da nas pravim putem vodi. Sećajmo se, a na zlo dobrim odgovarajmo.

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 
Pogledajte više