FRUŠKOGORSKA SVETINJA PROSLAVILA SLAVU: Mala Remeta - bogomolja velika starija od osam vekova

Vladimir Mitrić 14. 10. 2024. u 11:09

KRSNU slavu proslavio je Manastir Mala Remeta, u istoimenom selu na Fruškoj Gori, posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice, koja je, po drevnim zapisima, starija 801 godinu, a, pored ogromnog duhovnog značaja, predstaclja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

foto V Mitrić

Svetu arhijerjsku liturgiju služio je mitropolit sremski Vasilije(Vadić), sa sveštenstvom, a među gostima je bio i arhiepiskop Georgije-Osveštan je i rezan slavski kolač, kako običaji nalažu.

Bogomolji u goste došli su pored ovdašnjih ljudi, iz raznih krajeva Srema, Bačke i Banata i Republike Srpske,  i više od 100 vernika iz Rađevine, Azbukovice i Jadra, koji su veliki poštovaoci vere svoje, ali i mladog arhimandrita  Nifonta (Pavlovića), koji je bio dugo njihov duhovnik u manastirima Bogoštica i Soko, a jedno vreme i arhijerejski zamenik episkopa šabačkog Lavrentija.

- Nema iz kog sela nas nema i zaseoka, da sa naših ocem Nifontom proslavimo slavu -pričaju krupanjskog, ljubovijskog i lozničkog kraja. -Godine je proveo sa nama, u teškim i lepim trenucima, a, iako mlad, znao je da nam bude melem na ranu, kao duhovni gorostas i redaka čovek koji u sebi nosi  toliko ljubavi prema ljudima.

Veliki poštovalac oca Nifonta, dobrotvor i humanista, Slobodan Slobo Dragićević, rodom iz Lipnice kod Loznice, a živi i radi u Austriji poručuje: -Uvek smo bili i bićemo uz našeg dobrog arhimandrita, koji je cenjen i u našem vaskolikom rasejanju.Kao i on, mada nisam iz Rađevine, zavoleo sam ovaj kraj, dobrih i pobožnih ljudi, što nas je zbližilo,I nije ni čudo što toliko ljudi  zapuca često do Male Remete.

Božja volja je bila da, na jednom mestu, okupi školskog druga bivšeg episkopa Lavrentija, protojereja stavrofora Dušana Petrovića, višegodišnjeg rektora Karlovačke bogoslovije, njegovog đaka iz Bogoslovije u Krki, mitropolita Vasilija, koji ga je, po povratku u otadžbinu, uveo na presto episkopa tada šabačko valjevskog, i njegovo duhovno čedo i zamenika arhimandrita Nifonra(Pavlovića).

U  narednnim jesenjim i zimskim sedmicama biće nastvaljeno saborovanje Sremaca i ljudi iz pomenitih krajeva, kroz duhpvne ali i kulturne i istorijske sadržaje.Biće prilike da se približe meštani sela Jasak u Sremu, odakle je čuveni Georgije Bojić Džidža, arhimandrit Manastira Tronoša u Jadru, stara više od 800 leta, Jadrani, Rađevci i Azbukovčani.Toj vesti svi su se obradovali, a posebno rodbina arhimandrita Georgija i Milan Lazić sin njegovog velikog prijatelja , saradnika, sapatnika i stradalnika Milivoja Mikana Lazića,  koji su bili deo ekipe, sa potpukovnikom Veselinom Misitom, koja je 31. avgusta oslobodila Loznicu od fašista,Milan je svom sinu, mezimcu, dao ime Georgije, koga je, posle rata, skrivao njegov otac od udbaša zašto je robijao, a Džidža  je streljan i za njegov grob se ne zna...

Pogledajte više