PARAĆIN OBELEŽIO DAN OSLOBOĐENJA: Venci na spomenike Crvenoarmejcima i Branku Krsmanoviću (FOTO)

Zorana Rašić 13. 10. 2024. u 14:59

POVODOM današnjeg velikog jubileja – 80 godina od Dana oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na dva spomenika u tom gradu – Crvenoarmejcima na gradskom groblju i Spomenik Branku Krsmanoviću, narodnom heroju.

Foto: Z. Rašić

Drugi svetski rat predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva po broju država i ljudi koji su u njemu učestvovali, te po broju žrtava i stepena materijalnog razaranja. Srbija je bila jedina u tadašnjoj Jugoslaviji u kojoj su nemački okupatori uspostavili vojnu upravu, a Paraćin je u ovom ratu iznedrio dva heroja, Momčila Popovića Ozrena i Branka Krsmanovića, rečeno je na ovoj svečanosti.

Paraćin je oslobođen 13. oktobra 1944. godine tokom prepodneva, kada su jedinice Crvene armije bez otpora ušle u grad iz koga su se okupatori već bili povukli. Dočekao ih je veliki broj građana, a Crvenoarmejci su potom produžili svoj put prema Ćupriji, koja je oslobođena istog dana.

Foto: privatna arhiva

Spomenik Crvenoarmejcima

Na Spomenik Crvenoarmejcima podignutom na paraćinskom groblju venac je u ime Opštine Paraćin položio Saša Ružić, a zatim delegacije SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, dok je na platou kod Spomenika Branku Krsmanoviću pored polaganja venaca organizovan prigodan program.

 Osim delegacije te lokalne samouprave - predsednice SO Paraćin Slavice Jovanović i većnika Ivana Stojanovića, počast junacima polaganjem venaca odale su delegacije SUBNOR-a Srbije i njihovih opštinskih organizacija Paraćin i Vašice kod Šida, te delegacije Udruženja boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin (UBOR), Udruženja ratnih veterana Paraćin i JP „Poslovni centar“.

Pogledajte više