ĐACI U LESKOVCU CRTALI STRIP NA OTVORENOM: Ponovo oboren rekord u broju učesnika

I. M. 10. 10. 2024. u 12:43

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, koja radi u okviru Leskovačkog kulturnog centra, organizovala je još jedan najveći javni čas crtanja stripa u jugoistočnoj Evropi koji je okupio oko 1700 đaka iz šest leskovačkih osnovnih škola, čime je ponovo oboren rekord u broju učesnika.

GU Leskovac

Osmi javni čas stripa je ove godine organizovan u dve etape zbog nemogućnosti predavača Škole stripa da istovremeno odgovore velikom interesovanju učenika.

Prva etapa održana je krajem prošlog meseca kada je, u svojim učeniocima, oko 1200 đaka osnovnih škola „Josif Kostić“, „Svetozar Marković“, Kosta Stamenković“, „Vasa Pelagić“, „Vožd Karađorđe“ i „Vuk Karadžić“ istovremeno napravilo svoje prve korake u svetu stripa, a druga juče kada se, u dvorištu osnovne škole „Josif Kostić“, ovoj inicijativi pridružilo još oko 500 đaka prepodnevne smene ove obrazovne ustanove.

GU Leskovac

I oni su, uz pomoć predavača iz Leskovačke škole stripa, dobili prve profesionalne smernice u crtanju strip kaiša. Na javnom času stripa učestvovalo je oko 100 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Konkurs za strip kaiš i javni čas crtanja prateće su aktivnosti Balkanske smotre mladih strip autora, koja se u gradu na Veternici održava već 26 godina.

To je čini najstarijim strip festivalom na Balkanu koji podržava lokalna samouprava i nadležno ministarstvo. Zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević je podsetila da je ovaj grad, na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, podržao 45 projekata iznosom nešto većim od 12,8 miliona dinara.

Za Udruženje ljubitelje stripa i pisane reči izdvojeno je 900.000 dinara. Predavač u Školi stripa Marko Stojanović je zahvalio na toj podršci i izrazio nadu da će i u budućnosti nastaviti ovu praksu kako bi što veći broj mladih ljudi uveli u svet devete umetnosti.

Pogledajte više