NOVO IZDANJE PARAĆINSKE BIBLIOTEKE: Predstavljena knjiga „Oslobođenje Paraćina u Drugom svetskom ratu“ (FOTO)

Zorana Rašić 09. 10. 2024. u 09:03

U PARAĆINSKOJ Biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ sinoć je predstavljena treća knjiga Mladena Stevića „Oslobođenje Paraćina u Drugom svetskom ratu“, čiji je izdavač ova ustanova u saradnji sa Udruženjem vojnih veterana, a povodom predstojećeg velikog jubileja - 80 godina od oslobođenja.

Foto: Z. Rašić

Reč je o knjizi koja ne osuđuje, ne daje vrednosne sudove, ali pokazuje kako da prevaziđemo teško nasleđe i međusobne podele, te da nastavimo dalje – kazao je na početku istoričar Srđan Mišković, koji je iscrpno govorio o aprilskom ratu i formiranju pokreta otpora u Srbiji. Podsetio je da su nemačke jedinice bile u Paraćinu već 9. aprila 1941, samo tri dana nakon bombardovanja, a da su tokom organizacije ustanka protiv okupatora postojale dve antifašističke ideje, dva otpora, čiji su ideološki sukobi doveli do njegovog sloma.

Foto: Z. Rašić

Recenzent izdanja Radovan Tačić, pukovnik u penziji, naglasio je da je najveće zlo u Pomoravlju tada bila podela na monarhiste i revolucionare i da je „okupator držao vlast dok su se partizani i četnici međusobno ubijali".

- Ova knjiga je dragoceno štivo za škole i nastavnike istorije, a autor ističe pogubnost bratoubilačkog rata u porobljenoj Srbiji – naglasio je Tačić.

Foto: Z. Rašić

Promociju knjige na početku događaja otvorila je direktorka Biblioteke Biljana Drenovaković, istakavši njen značaj, dok je autor, inače kapetan u penziji, putem video prezentacije prisutnu publiku proveo kroz ovaj važni segment istorije paraćinske opštine.

On je predstavio, između ostalog, ne samo borbe za oslobođenje Paraćina, već i prve oružane otpore i sukobe u Pomoravlju, tadašnje partizanske i četničke jedinice, ali i jedinice Crvene armije u Paraćinu.

Pogledajte više