ZVUK GAJDI NA OBALI BEGEJA: Održan šesti internacionalni festival "Rog Banata" u Zrenjaninu

B. G. 08. 10. 2024. u 21:16

"AJMO babo u Žabalj, pa uveče na rogalj", po taktu ove stare tipično lalinske narodne pesme, opušteno i lagodno, uz učešće brojnih vrhunskih muzičara, u Zrenjaninu je održan šesti internacionalni festival "Rog Banata", koji se ove godine, osim u gradu na obalama Begeja, organizuje i u Beogradu i Novom Sadu.

B. Grujić

- Rog je u stvari rogalj, ćošak, gde su se nekada, u centru varoši ili sela, okupljali mladi momci i devojke, šetali i sramežljivo kibicovali jedni druge, a gajde su zaštitni znak, oličenje starog, tradicionalnog, izvornog Banata i ravnice, i bez gajdaša i zvukova gajdi, nisu mogle da se zamisle svadbe i sva ostala veselja - započinje priču Vanja Ilijev, Zrenjaninac, inače vrhunski gajdaš i jedan od idejnih tvoraca i organizatora "Roga Banata".

Festival je, kako je objasnio, posvećen tradicionalnim instrumentima, sa posebnim fokusom na različite tipove gajdi, koje se sviraju i u ostalim zemljama srednje Evrope. Na šesti festival, učesnici su stigli iz Slovačke, Rumunije, Severne Makedonije, Španije, Belorusije i Srbije.

Organizator festivala, član udruženja Banatske gajde iz Zrenjanina i domaćin festivala, Vanja Ilijev, inače jedini umetnik na gajdama u Zrenjaninu, ponosan je na činjenicu da je "Rog Banata" ove godine načinio iskorak. Uz matično održavanje u Zrenjaninu, biće predstavljen i u Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Festival "Rog Banata", kako tvrde njegovi učesnici, način je da se prezentuje kultura jedne zemalje, njene raznolikosti, a uz korišćenje tradicionalnih instrumenata. Sve te zemlje, slušaocu nude sasvim nove zvuke i melodije, i menjaju pogled na muzičko nasleđe i pristup muzici širom Evrope, Srbije, Vojvodine, Banata.

- Svaka zemlja nosi svoju specifičnost i jako je važno da se kroz muziku i interpretaciju sačuva izvornost zvuka, originalni tekstovi pojedinih pesama. Da li ćeš sa babom, ocem u Žabalj, pa na rogalj, ili Zrenjanin, Novi Sad, Beograd, ili neku drugu varoš, potpuno je svejedno. Najvažnije je da poneseš i izneseš autentičnost - dodaje Vanja Ilijev, pokušavajući da do najsitnijeg detalja objasni smisao "Roga Banata".

Gajdaši u Gradskoj kući

ZAMENIK gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, u Gradakoj kući, priredio je prijem za učesnike "Roga Banata", a oni su, tokom prijema, demonstrirali svoje umeće na instrumentima kakvi se ne mogu videti i čuti baš često. Poseta je prerasla i u svojevrstan mini koncert tradicionalne muzike svih navedenih zemalja.

Umetnici iz Belorusije, porodica Voranau, koja čini sastav Kapela Rej, zatim Andrej Veleslav Babjar iz Slovačke, koji nastupa sa suprugom Monikom Zapletalovom, Rumun Lavinijus Nikolajevic i Španac Sergi Ljena Mur, samo su deo bogatog muzičkog miljea internacionalnog "Roga Banata", u kojem će imati priliku da uživaju i ljubitelji izvornog zvuka sa tradicionalnih instrumenata u Beogradu i Novom Sadu.

- Utisci su fenomenalni, nisam ovde prvi put, dopada mi se srdačnost i gostoprimstvo Banaćana i sigurno ću doći opet - poručio je Srgi Ljena Mur, umetnik iz Španije, ne skrivajući uzbuđenje pred koncerte u prestonici Srbije i najvećem gradu u Vojvodini.

Pogledajte više