EKOLOG IZ TEMERINA NAJAVLJUJE NOVE TUŽBE ZBOG PREKOMERNOG ARSENA U ČESMOVAČI "Zaboravljena" zabranjena voda

Zoran Rajić

13. 10. 2024. u 20:00

EKOLOG Milenko Karlica najavljuje da će, u svojstvu građanina, podneti tužbu protiv direktora JKP "Temerin", Dejana Bradaša, te Opštine kao osnivača ovog preduzeća, jer i dalje odbijaju da na javnim mestima i na računima za vodu istaknu da je ona - zbog prekomernih doza arsena u sva tri opštinska naselja - već 21 godinu zabranjena za piće i pripremu hrane.

foto JKP Temerin

Sadržaj arsena u litru vode prihvatljiv je do granice od 10 mikrograma, a u novembru 2003, kad je ona rešenjem Pokrajinske sanitarne inspekcije proglašena opasnom po zdravlje, na izvorištu u Temerinu taj pokazatelj iznosio je 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231 mikrogram.

- Veoma kratko, kao alternativa, na ulicama su bile postavljene cisterne sa pijaćom vodom, dovoženom iz novosadskog JKP "Vodovod i kanalizacija", a posle njihovog naprasnog povlačenja građani su nastavili da piju česmovaču iz kućnih slavina, kao da je zabrana njenog korišćenja prestala da postoji - ukazuje Karlica i podseća da je Bradaš treći direktor JKP "Temerin" od kojeg je zatražio da se na računima i na javnim mestima istakne upozorenje, nalik onom na paklicama cigareta o štetnosti duvana.

(Ne)nadležni

POKRAJINSKA sanitarna inspekcija se, od donošenja Odluke o zabrani korišćenja vode u Temerinu, povukla u duboku ilegalu, a mi tražimo da se uvede vanredna situacija i omogući snabdevanje iz mobilnih cisterni. Nažalost, oni nadležnost za tu preko potrebnu meru prebacuju na lokalnu samoupravu - kaže Milenko Karlica.

Kaže da ovakvog obaveštenja nema ni na sajtu komunalaca, iako je - shodno Zakonu o zaštiti potrošača i mišljenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo - distributer u obavezi da "precizno i efikasno informiše potrošače da voda koju isporučuje može biti štetna po zdravlje".

- U skladu sa nalazima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, voda u opštini Temerin se ne preporučuje za upotrebu do potpune primene postupka za njeno prečišćavanje, koji bi obuhvatio i utvrđivanje dodatnih pokazatelja koncentracije arsena - odgovorio je Karlici nedavno Dejan Bradaš, naglasivši da firma na čijem je čeli "nema zakonsku obavezu da karakteristike vode ističe na poleđini računa za komunalne usluge".

Pogledajte više