U KIKINDI ODRŽAN „ŠKEMBE FEST“: Učestvovali i Hrvati koji od škembeta prave čak i sarmu

Rada Šegrt 07. 10. 2024. u 12:01

Peta po redu kulinarska manifestacija „Škembe fest“ održana u subotu, 5. oktobra, u Kikindi, na šetalištu Staro jezero. Takmičarskog je karaktera, a varjače su ukrstile 32 ekipe iz Hrvatske, Rumunije, Mađarske i naše zemlje, što je rekordan broj do sada.

Foto: R. Šegrt

Ovaj put dogodilo se iznenađenje, jer je najbolje jelo, koje više vole muškarci, skuvala žena, Kikinđanka Brankica Miškov, predsednica udruženja obolelih od multiplaskelroze. Iznenađenje je i to što je ona prvi put priprema ovaj specijalitet, koji zahteva dugu pripremu i više sati kuvanja. Drugo mesto osvojila je ekipa kikindskih planinara pod imenom „Pesak“, a treći je bio Srđan Jerinkić, takođe Kikinđanin.

Foto: R. Šegrt

Muškarci više vole škembiće

Iz Hrvatske su učestvovale tri ekipe, a Zdravko Andri iz Garešnice otkrio je da se kod njega u restoranu škemići, odnosno fileki služe svaki dan, a od škembete prave čak i sarmu i kobasice.

Foto: R. Šegrt

Škembići se dugo pripremaju i dugo kuvaju

Pokretač i organizator ove gurmanske manifestacije je Kikinđanin Milorad Šibul, ljubitelj ove hrane, koji tvrdi da su škemići vojvođansko jelo jednako kao i majuške, švargle, čvarci, šunke i kobasice.

Pogledajte više