U KIKINDI ODRŽAN „ŠKEMBE FEST“: Učestvovali i Hrvati koji od škembeta prave čak i sarmu
Peta po redu kulinarska manifestacija „Škembe fest“ održana u subotu, 5. oktobra, u Kikindi, na šetalištu Staro jezero. Takmičarskog je karaktera, a varjače su ukrstile 32 ekipe iz Hrvatske, Rumunije, Mađarske i naše zemlje, što je rekordan broj do sada.
Ovaj put dogodilo se iznenađenje, jer je najbolje jelo, koje više vole muškarci, skuvala žena, Kikinđanka Brankica Miškov, predsednica udruženja obolelih od multiplaskelroze. Iznenađenje je i to što je ona prvi put priprema ovaj specijalitet, koji zahteva dugu pripremu i više sati kuvanja. Drugo mesto osvojila je ekipa kikindskih planinara pod imenom „Pesak“, a treći je bio Srđan Jerinkić, takođe Kikinđanin.
Iz Hrvatske su učestvovale tri ekipe, a Zdravko Andri iz Garešnice otkrio je da se kod njega u restoranu škemići, odnosno fileki služe svaki dan, a od škembete prave čak i sarmu i kobasice.
Pokretač i organizator ove gurmanske manifestacije je Kikinđanin Milorad Šibul, ljubitelj ove hrane, koji tvrdi da su škemići vojvođansko jelo jednako kao i majuške, švargle, čvarci, šunke i kobasice.