LABORATORIJA ZA REŠAVANJE AGROPROBLEMA: Poljoprivredna škola "Vršac" dobila savremeno opremljenu učionicu

Jelena J. Baljak 08. 10. 2024. u 06:15

POLjOPRIVREDNA škola "Vršac" prva je poljoprivredna škola u Vojvodini u kojoj je otvoren "Mejkers lab" - učionica budućnosti, koja đacima omogućava sticanje praktičnih znanja i veština iz inovacionih tehnologija, na način koji se uveliko primenjuje u obrazovnom sistemu najrazvijenijih zemalja sveta.

Foto: J.J.Baljak

Time je u Srbiji započeta nova era modernizacije obrazovanja u oblasti agronomije, koja se sve više oslanja na digitalizaciju.

Zahvaljujući Nordeus fondaciji, koja je zajedno sa svojim partnerima pre dve godine i u Školskom centru "Nikola Tesla" iz Vršca otvorila ovakvu pametnu učionicu, sada je preuređen ruinirani prostor nekadašnje kotlarnice i opremljen savremenim pomagalima.

 

Foto: J.J.Baljak

Miloš Đuričanin

- "Mejkers lab" se ne dobija, on se zaslužuje, a kolektiv vršačke poljoprivredne škole je svojim dosadašnjim aktivnostima i entuzijazmom nastavnika to svakako zavredeo - naglašava Miloš Đuričanin iz fondacije, ističući da će ovakve učionice biti uvedene u ukupno pet poljoprivrednih škola u Srbiji.

Cilj je da se one uvežu sa gimnazijama i tehničkim školama, koje već imaju "Mejkers labove", u kojima će đaci zajednički kreirati inovativna rešenja za probleme u agronomiji.

Do 100 "Majkers labova"

CILj je da pre 2030. ukupno bude otvoreno 100 "Mejkers labova". Do kraja ove godine biće ih ukupno 25, a iduće godine još 15 srednjih škola dobiće pametne učionice.

- Za naš upravo završeni konkurs bilo je zainteresovano više od 140 škola, a oko 95 je poslalo prijavu. Četvrtina školstva spremna je da podigne svoj rad na viši nivo - dodaje Đuričanin.

Oko 300 učenika poljoprivrednih smerova vršačke stručne škole uvezaće se sa vršnjacima iz ŠC "Nikola Tesla". Već su osmislili tri projekta, koja će zajednički rešavati.

Foto: J.J.Baljak

Srđan Kliska

- Naši đaci treba da uoče neki problem i da ga prezentuju đacima tehničke škole, a oni da pronađu tehnološko rešenje, koje ćemo mi kasnije primeniti u praksi. To je ogroman iskorak u obrazovanju, koje više ne može da se zamisli bez inovacionih tehnologija - ističe Srđan Kliska, direktor Poljoprivredne škole "Vršac", uz napomenu da je za škole ključno da budu ispred svog vremena, jer je to jedini način da mladi ljudi budu uspešni.

Pogledajte više