ZABLISTAO VRTIĆ, GRADI SE I MUZEJ: Pri kraju rekonstrukcija zgrade "Mađar soa" u u Novom Sadu (FOTO)

J. S. 04. 10. 2024. u 16:04

PRIVODI se kraju rekonstrukcija glavne zgrade Mađar soa u Novom Sadu iz koje je lane u novu halu preseljen Štamparija „Forum“. Prema projektu, pored redakacije najstarijeg i jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku, nalaziće se i već završeni vrtić i dečje igralište.Reč je o zajedničkoj investicij Vlade Mađarske i AP Vojvodine vrednoj 4,5 miliona evra

Foto : Andraš Otoš

U toku su radovi na izgradnji moderne konferencijske sale i galerijskog prostora, muzeja štampe i štamparstva i knjižare kafea.Ovo gradilište posetili su juče predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i narodni poslanik Balint Pastor .

Foto : Andraš Otoš

Nakon što je 2023. godine iz sedišta "Mađar soa" u novu halu preseljena štamparija Forum, počeli su radovi na rekonstrukciji ovog objekta, u kojem će se prema projektu, pored redakacije najstarijeg i jedinog dnevnog lista na mađarskom jeziku, nalaziti i već završeni vrtić i dečije igralište. U toku su i radovi na izgradnji moderne konferencijske sale i galerijskog prostora, muzeja štampe i štamparstva i knjižare kafea.

Istakavši da je ovaj projekat od velikog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu, predsednik Skupštine APV Balint Juhs rekao je da pretvaranjem zgrade Mađar soa u multifunkcionalan prostor, ova zgrada dobija dodatu vrednost i širi sadržaj za veliki broj ljudi.

- Kada uskoro bude završen ovaj projekat na bolje će se promeniti životi ljudi koji žive u Novom Sadu i okolini. Mesta u vrtićima nikada nije dosta i to je veoma dobro prepoznao, pre svih, Ištvan Pastor koji se od samih početaka zalagao i pronalazio načine da se ovaj projekat realizuje.-rekao je Juhas.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izrazio je zadovoljsto p činjenicom da će grad imati još jedno novo i veoma lepo obdanište, za jasleni i predškolski uzrast.

-Veoma je važno da mađarska nacionalna zajednica, kao i sve druge, imaju uslove za negovanje svoje tradicije, jer svi zajedno činimo prepoznatljivi kolorit našeg grada - kazao je Đurić čestitajući "Mađar sou" veliki jubilej - 80 godina postojanja.

Narodni poslanik Balint Pastor istakao je da je"Mađar so" institucija od značaja za čitavu AP Vojvodinu i Republiku Srbiju te daje ovaj projekat vredan 4,5 miliona evra. Od tog iznosa tri četvrtine sredstava je obezbedila Vlada Mađarske a ostalo AP Vojvodina.

Direktorka  "Mađar soa" Edvina Erdedi zahvalila se prisutnima na podršci, od same ideje do početka radova i obezbeđivanja sredstava, te izrazila očekivanje da će vrtić, sa maksimalnim kapacitetom za 80 mališana, veoma brzo početi sa radom.

Pogledajte više