BEZBEDNOST MLADIH NA PRVOM MESTU: Novosadski FTN i Agencija za bezbednost saobraćaja potpisali memorandum o saradnji

Lj.P.

04. 10. 2024. u 15:30

FAKULTET tehničkih nauka u Novom Sadu i Agencija za bezbednost u saobraćaju, potpisali su Memorandum o saradnji, na inicijativu Departmana za saobraćaj. Poptipse su stavili prof. dr Boris Dumnić, dekan FTN-a i Branko Stamatović v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

FOTO: FTN

FOTO: FTN

Zajednički cilj je unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji uz timski rad i stalnu edukaciju, pogotovo mladih učesnika u saobraćaju i prevencija neželjenih loših posledica.Memorandum predviđa aktivno uključenje studenata i profesora u preventivne aktivnosti, razmenu znanja i iskustva, saradnju u organizaciji stručnih i naučnih skupova, učešće i podršku u aktivnostima u domaćim i međunarodnim naučno-istraživačkim programima i prrojektima, kao i uključivanje strudenata u stručnu praksu.

FOTO: FTN

Sšpšavanje života i prevencija povređivanja u saobraćajnim nesrećama kroz smanjenje broja i težine saobraćajnih nesreća na putevima najvažniji je zadatak Agencije za bezbednost saobraćaja, a u zajedničke aktivnosti se aktivno uključuje i akademska zajednica- Od početka godine, na putevima u Srbiji je 80 mladih izgubilo žibvot. To je jedan od razloga što ćemo u narednom periodu posećivati fakultete u Srbiji i pričati o sigurnosti u saobraćaju – izjavio je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencij-

Profesor Boris Dumnić, dekan FTN-a, izrazio je zadovljstvo što kampanja kreće baš od Fakulteta tehničkih nauka, koji ima više od 17.500 studenata.

Na edukativnoj tribini za mlade govorio je Milan Srdić, student FTN-a koji je podelio svoju priču o saobraćajnoj nesreći posle koje je ostao invalid.

Posle predavanja, prisutni su mogli da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja, čija je glavna uloga da pokažu sigurnost pojasa u slučaju nezgode.


 

Pogledajte više