VAKCINA PROTIV GRIPA OD PONEDELJKA: U svim ambulantama "Doma zdravlja "Novi Sad"

J. S. 04. 10. 2024. u 11:26

U DOM zdravlja “Novi Sad” dopremljene su je četvorovalentne vakcine protiv gripa, proizvođača "ABBOTT BIOLOGICALS B.V” te građani mogu da dođu u sve objekte ove zdravstvene ustanove na imunizaciju od ponedeljka, 7.oktobra .Prethodno, potrebno je javiti se svom izabranom lekaru.

Foto : Dom zdravlja "Novi Sad"

- Sezonska vakcina  preporučuje se svim osobama starijim od šest  meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema , astmom,  metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom,kao i  sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV - saopšteno je iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Naglašeno je i da se vakcina protiv gripa preporučuje  starijima od 65 godina, ljudima  smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene i zaposlenima u  javnim službama.

 Primena vakcine  kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Pogledajte više