NOVI SAD SPREMAN ZA POČETAK GREJNE SEZONE: Napreduje izgradnja toplane na Majevici

Z. G. 03. 10. 2024. u 13:18

JAVNO-komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ spremno je da započne grejnu sezonu 15. oktobra a ako spoljne temperature budu zahtevale grejanje može početi i ranije, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posle obilaska Toplane „Jug“, najstarijeg pogona te vrste u gradu.

Z. Grumić

Ta toplana obezbeđuje grejanje i toplu vodu za više od 28.000 domaćinstava i poslovnih objekata na Limanima i Grbavici. Đurić je tokom obilaska istakao da Novi Sad ima jedan od najmodernijih sistema daljinskog grejanja u Evropi, sa efikasnošću od 89 odsto i pokrivenošću od 76 procenata.

- Podaci, koje je potvrdila i Svetska banka, pokazuju da je naš grad lider u energetskoj efikasnosti. Sa više od 112.000 stanova i poslovnih prostora koje grejemo, možemo s ponosom reći da tri četvrtine Novog Sada uživa u stabilnom i modernom sistemu grejanja. Od sledeće godine, ta pokrivenost biće još veća, jer će u rad biti puštena nova toplana na Majevici - rekao je Đurić i naglasio da izgradnja tog modernog postrojenja, na kom su radovi započeti u decembru prošle godine, odlično napreduje.

- To je posle 40 godina, prva nova toplana koja se gradi u Novom Sadu – naglasio je gradonačelnik i dodao da je reč o kapitalnom projektu vrednom 1,73 milijardi dinara, koji će već od jeseni 2025. omogućiti efikasno grejanje za 7.000 domaćinstava, dok će ukupni kapacitet iznositi 22.000 korisnika.

Taj novi objekat od 3.000 kvadrata toplotnom energijom snabdevaće Bulevar Evrope, Jugovićevo i Avijatičarsko naselje Đurić je podsetio da je Grad 2020. godine unapredio Toplanu „Jug“, jedno od najvažnijih energetskih postrojenja u gradu, koje je 1961. počelo da radi kao električna centrala na ugalj, a sada pored toplotne proizvodi i električnu energiju. Takođe je naglasio da su Grad i „Toplana“ od 2012. do 2024. investirali 73 miliona evra u rekonstrukciju i izgradnju 112 kilometara novog vrelovoda.

Investicije koje menjaju život građana nabolje predstavljaju srž delovanja gradske administracije, istakao je gradonačelnik i dodao da Novi Sad raste a time rastu i potrebe za modernim rešenjima.

- Na jesen 2025. godine planiramo početak gradnje nove toplane na Mišeluku, za koju je „Novosadska toplana“ već izabrala projektanta za izradu Generalnog projekta. Biće to prva toplana četvrte generacije u gradu i koja će, zahvaljujući savremenom sistemu daljinskog grejanja, odgovoriti na rastuće potrebe Novog Sada sa sremske strane i obuhvatiti naselja Mišeluk 2 i 3. Ali, Novi Sad se ne zaustavlja na tome. Zahvaljujući EU fondovima, obezbedili smo 705.000 evra za Studiju opravdanosti solar-termal postrojenja. Ova investicija procenjene vrednosti od 90 miliona evra omogućiće jeftinije grejanje za ceo grad i bolju zaštitu životne sredine - zaključio je Đurić.


 

Z. G.


 


 

Pogledajte više