SUBVENCIJE ZA POVRATAK STOKE NA GOLO BRDO: Iskrčeni pašnjak na Vršačkim planinama može da sačuva samo pašarenje

Jelena J. Baljak 03. 10. 2024. u 10:25

NEKADAŠNjI pašnjak na Golom brdu, na Vršačkim planinama, koji je tokom decenija zarastao u korov i šiblje, ponovo je pretvoren u prostranu livadu, koja bi trebalo da uspostavi izgubljenu ravnotežu u tamošnjem eko-sistemu.

Foto: JKP Drugi oktobar

Nadležni sada traže način kako da tu raskrčenu površinu od 10 hektara iznad sela Malo Središte zadrže u tom stanju, kako ga invanzivne biljke ne bi ponovo zatvorile.

Najbolje rešenje bilo bi da se tu dovodi stoka na ispašu, ali velikih stada ovaca, krava i koza u tom kraju odavno nema, što je i dovelo do zakorovljavanja pašnjaka. Ipak, JKP „Drugi oktobar“, koji je uz finansijsku podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade Švajcarske posekao sve šiblje sa te površine, nudi mogućnost sugrađanima da se ponovo okrenu stočarstvu.

-Ukoliko ne budemo svakog proleća krčili pašnjak, rastinje će ga ponovo zatvoriti, što će ugroziti biodivertizet. Zato je UNDP voljan da sa 50 posto subvencioniše kupovinu stada ili podizanje pastirice, kako bi se stoka ponovo vratila na Golo brdo i na prirodan način održavala pašnjak – kaže Branislav Vila iz „Drugog oktobra“, uz napomenu da će to preduzeće pomoći potencijalnim stočarima da dobiju sve neophodne dozvole za pašarenje, s obzirom na to da se radi o zaštićenom području Vršačkih planina.

Foto: JKP Drugi oktobar

Divlji luk na Vršačkim planinama

Važnost ovog projekta je ogromna, jer su se krčenjem livade stvorili uslovi da tu ponovo rastu retke vrste biljaka, kojima preti izumiranje, poput prugastog šafrana, spiralne orhideje i strogo zaštićene planinske sase. Takođe, već je registrovan i povratak divljači i sitnih životinja, kojima se hrane ptice grabljivice.

-To je lanac ishrane, koji moramo da sačuvamo, kako bi brojne retke i zaštićene biljne i životinjske vrste opstale na našoj planini – ukazuje Velizar Vemić, rukovodilac projekta „Revitalizacija livadskih i stepskih staništa na Vršačkim planinama“, konstatujući da će to što su oni uradili prethodnih meseci poslužiti kao primer dobre prakse drugim upravljačima zaštićenih područja u Srbiji.

Foto: JKP Drugi oktobar

Izgradnja akumulacija

U okviru projekta su, na istoj lokaciji, napravljene i dve akumulacije, koje će zadržavati vodu tokom najtoplijih letnjih meseci. To je značajno za reprodukciju vodozemaca i gmizavaca, a predstavljaće i pojilište za divljač.

Pogledajte više