URUČENA PRIZNANJA SUBNOR VRŠCA: Obeleženo 80 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Jelena J. Baljak 03. 10. 2024. u 09:22

POLAGANjEM venaca na Spomen-kosturnicu palim borcima na starom Gradskom groblju i svečanom akademijom u Centru „Milenijum“ obeleženo je tačno osam decenija od oslobođenja Vršca u Drugom svetskom ratu.

Foto: Grad Vršac

Tog 2. oktobra 1944, u ranim jutarnjim satima, jedinice 59. i 86. gardijske divizije i 10. gardijskog puka pešadijskog korpusa Sovjetske armije počele su oslobođenje Vršca i okolnih mesta od fašista. Borbe, u kojima su učestvovali i brojni građani, trajale su do 17 časova, kada su se okupatori predali.

Foto: Gradski muzej Vršac

 

Na te slavne trenutke, u kojima je život dalo 363 crvenoarmejaca, okupljene na Gradskom groblju podsetio je Dragoljub Đorđević, predsednik SUBNOR Vršac, koji je, potom, na svečanosti u Centru „Milenijum“ zaslužnim pojedincima uručio priznanja, koja dodeljuje ta organizacija.

Foto: Grad Vršac

Spomen kosturnica

Oktobarska nagrada, koju je SUBNOR Vršac obnovio 2013, nakon 13 godina pauze, ove godine je pripala privredniku Milanu Popoviću, koja će mu, usled odsustva, naknadno biti uručena.

Najviše i najvrednije priznanje SUBNOR Vršac – Povelja Slobode, povodom ovog velikog jubileja, dodeljena je Gradu Vršcu, a primila ju je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Foto: Grad Vršac

Povelja Slobode

Medalje borca, koje predstavljaju najviše priznanje SUBNOR Srbije, uručene su dvojici ratnih veterana – penzionisanom majoru Vojske Srbije Željku Topiću i penzionisanom majoru MUP Srbije Toškov Lukaču.

Foto: Grad Vršac

Pobednici literarnog konkursa

Uručene su i nagrade pobednicima literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Vršca, koji godinama raspisuje SUBNOR Vršac. Ovogodišnji pobednički rad napisao je Vuk Peđa Lovrić, učenik 2. razreda Gimnazije „Borislav Petrov Braca“.

Pogledajte više