GRADI SE NOVA ŽELEZNIČKA PRUGA U KRAGUJEVCU: Stanica u Sobovici, račvaće se ka Beogradu i Kraljevu

V. Hadžić 02. 10. 2024. u 17:10

Počeli su pripremni radovi na izgradnji nove železničke pruge u Kragujevcu prema projektu koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uz koordinaciju „Infrastruktura železnice Srbije“ i grada Kragujevca. Vlada Srbije proglasila ga je projektom od izuzetnog značaja.

Foto : GK

Projektovana dužina pruge je 13,8 kilometara, a brzina 80 kilometara na čas i predviđeno je da prođe kroz katastarske opštine Jovanovac, Cvetojevac, Novi Milanovac, Resnik, Cerovac, Lužnice i Sobovica, sve u ataru Kragujevca.

Na ovoj trasi planirana je izgradnja jedne stanice i tri stajališta. Prvo železničko stajalište će biti u Cvetojevcu, drugo u Novom Milanovcu, treće u naselju Resnik, a poslednje, odnosno železnička stanica, u Sobovici, nedaleko od najperspektivnije industrijske zone u Kragujevcu, MIND PARK, gde je nedavno otvoren i aerodrom. Odatle će se odvoziti lokomotive i ostali poluproizvodi, a pruga će se račvati u dva smera, ka Kraljevu i ka Beogradu.

– Očekujemo da tokom novembra dobijemo građevinsku dozvolu za celu trasu, a time i povećan intenzitet radova na samom projektu. Prema tenderu koji je JP „Infrastruktura železnice Srbije“ raspisalo za projektovanje i izvođenje radova, planirani rok završetka izgradnje je 900 dana od dana uvođenja u posed izvođača, tako da bismo novu železničku prugu mogli da očekujemo krajem 2026. godine - najavio je  Aleksandar Milošević, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima

Pogledajte više