U ANGIO-SALI ZDRAVSTVENOG CENTRA U VALJEVU NASTAVLJAJU SA UVOĐENJEM INOVATIVNIH PROCEDURA Operacije bez krvarenja

B. PUZOVIĆ 02. 10. 2024. u 12:35

NOVA angio-sala Zdravstvenog centra u gradu na Kolubari, nabavljena sredstvima Ministrastva zdravlja, počela je da radi krajem avgusta, a sada je prvi put izveden i zahvat koji omogućava da određene hirurške intervencije budu obavljene praktično bez krvarenja!

foto zc valjevo

Nove intervencije u oblasti interventne radiologije - minimalno invazivne embolizacije arterija - izvode se u lokalnoj anesteziji, uz mnogo lakši i brži oporavak pacijenata, a u Valjevu su ih u praksu uveli dr Marko Stanković i dr Davor Mrda iz KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu.

Napredak

SVAKA inovacija je značajna, jer pacijentima omogućava novi pristup u lečenju - kaže jedini interventni radiolog Zdravstvenog centra u Valjevu dr Marko Stanković. - Tim iz naše angio-sale ima stalnu želju za napretkom i novim procedurama, ali je neophodna stalna podrška i infrastruktura, kako bi postigli i održali kvalitet rada.

- Uradili smo, praktično, veštački infarkt slezine, što je značajno u pripremi za operativne zahvate koji predstoje kod oba pacijenta - objašnjava dr Mrda. - Kod jednog je bila uvećana slezina, pa će naša intervencija hirurzima omogućiti da obave beskrvnu operaciju, a druga pacijentkinja ima veliki apsces u slezini, koji ne sme da se drenira, pa će i taj zahvat proteći praktično bez krvarenja... Ovo je, inače, standardni metod koji se primenjuje u svetu, plan je da se u valjevskoj ustanovi obavi još ovakvih postupaka i da oni postanu uobičajeni, te da uskoro ovakve procedure počnu da se primenjuju i u ostalim ustanovama u Srbiji. Zajedničkom inicijativom sa Upravom, možemo da počnemo i sa embolizacijama tumora, a interventna radiologija uvek može da pomogne i kod krvarenja.

Stručnjak iz KBC "Bežanijska kosa" ističe i da nova angio-sala omogućava dobar rad, te valjevskom timu nije potrebna specijalna obuka. Jer, osvajajući procedure na srcu, glavnom stablu i periferiji krvotoka, i te kako su osposobljeni, a intervencije su različite samo zbog uređaja koji se pritom koriste.

- Interventni radiolozi mnogo rade sa hirurzima, a mnogo posla imamo i kod akutnih krvarenja u digestivnom sistemu i mišićima, odnosno povreda krvnih sudova - nabraja dr Mrda. - U Srbiji je malo interventnih radiologa koji se bave ovim metodama, a u svetu je primetan zamah interventne onkologije, jer postoji mogućnost praktično spaljivanja malih tumorskih promena, upravo embolizacijama. Uz to, moguće je dati dozu leka u tumorsku promenu, a postoji tehnika ablacije kojima možemo da spržimo primarne tumore, ili metastaze. Pored savršeno razvijene interventne kardiologije, u Valjevu postoji veliki potencijal, odnosno kvalitetan kadar i za razvoj interventne radiologije.

Pogledajte više