“PEDESET GODINA DIVLJANIZMA“: U Zavičajnom muzeju u Jagodini otvorena izložba slika Sretka Divljana

Z. GLIGORIJEVIĆ 01. 10. 2024. u 14:16

IZLOŽBA „50 godina divljanizma“ je otvorena u sklopu obeleževanja Povodom 70 godina rada Zavičajnog muzeja, a akademski slikar Sretko Divljan beleži i svoj jubilej - 50 godina života i rada u Jagodini.

Foto:Z.Gligorijević

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, ocenila je da Divljan bira veselu boju, a šalje ozbiljne poruke.

-On je bio izvanredan pedagog, koga nisu voleli samo studenti. Ono što je napisao za decu i o deci su divne poruke. On je čovek koji ima široku dušu, koju obogaćaje i sva ta njegova slika je i za njega i za sve nas veliko bogatstvo – dodala je ministarka.

Profesor Tiodor Rosić, koji više od dve decenije prati rad Sretka Divljana, smatra da je njegovo slikarstvo ekspresionizam koji je stvaralački na najbolji način.

-Svaka njegova slika ima potekst u crtežu. Taj crtež oplemenjuje bojom, a veoma je zanimljivo da je linija njegovog crteža robusna. Divljan je večito dete našeg slikarstva, večiti mladić našeg slikarstva, što je ostao i u ovim poodmaklim godinama. Ova izložba govori o njegovom neverovatnom stvaralačkom uspehu. Sve slike su nove. Nije reč o retrospektivi, već o njegovoj fantazmagoriji koja traje i trajaće – rekao je profesor Rosić.

Rade Milosavljević iz Jagodine rekao je da je Divljan izlagao na pedesetak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama od kojih se izdvaja beogradski „Oktobarski salon“, a potom dodao: -Od svojih profesionalnih početaka do danas, Divljan neguje autentičnu likovnu estetiku koju su pojedini likovni kritičari okarakterisali kao „divljanizam“. Istoričarka umetnosti Slavica Vinčić u katalogu za jednu njegovu izložbu napisala je da „majstorske višefiguralen kompozicije, izvedene u snažnoj ekspresiji koja kompoziciji slike obezbeđuje moćnu dinamiku, uporedivu samo sa dinamikom sličnih radova velikih prethpdnika Sretka Divljana: Pabla Pikasa, Žorža Braka...“

Pogledajte više