DA ZEMLJOTRES NIKAD NE IZNENADI: Kraljevčani će 11. oktobra radno obeležiti Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 09. 10. 2024. u 06:15

POUČENI iskustvom od 3. novembra 2010, kada je zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali zadesio ovaj deo Srbije, Kraljevčani redovno organizuju edukacije o ponašanju prilikom pomeranja tla, kao i vežbe evakuacije sa ovdašnjim osnovcima i srednjoškolcima.

G.Šljivić

Tako će i ove godine, 11. oktobra, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, u svim ovdašnjim obrazovnim ustanovama biti održana simulacija pomenute elementarne nepogode, zarad upoznavanja sa procedurama.

Kako najavljuje Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove Civilne zaštite pri kraljevačkoj Gradskoj upravi - U saradnji sa Školskom upravom, lokalnom samoupravom, Sektorom za vanredne situacije i Crvenim krstom - pored provere sistema veze i uzbunjivanja, uvežbavaće se bezbedna evakuacija, lična i uzajamna zaštita, kretanje bezbednim trasama do mesta okupljanja.

Uz podsećanje da su u slučaju zemljotresa od brzine evakuacije važnija četiri NE - ne guraj, ne trči, ne govori i ne vraćaj se, naglašava i da su posle zemljotresa od pre 14 godina sve ovdašnje školske zgrade preventivno dodatno ojačane posebnim sistemima DC90, što je doprinelo značajnom poboljšanju stabilnosti njihove konstrukcije.

Pogledajte više