STENFORDOVA LISTA NAJUTICAJNIH NAUČNIKA U SVETU: Iz Srbije najbolje rangiran profesor Ivan Gutman sa kragujevačkog Univerziteta

V. Hadžić 30. 09. 2024. u 16:35

DOKTOR Ivan Gutman, profesor emeritus na Prirodno - matematičkom fakultetu u Kragujevcu, najbolje je rangirani naučnik iz Srbije na najnovijoj listi najuticajnijih naučnika u svetu koju je objavio Američki Univerzitet Stenford. Na njoj se nalazi 217.097 istraživača iz celog svetu, među kojima i 89 iz Srbije.

Foto : UK

Profesor Gutman ima dva doktorata, iz matematike i hemije, a ceo radni vek posvetio je matematičkoj hemiji. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnost (SANU). Gutman je urednik naučnog časopisa „Meč” (MATCH) iz matematičke hemije koji izdaju PMF i Univerzitet u Kragujevcu, koji ima najveći impakt faktor od svih časopisa koji se izdaju u Srbiji. Objavio je preko 1.420 naučnih radova i 30 knjiga. Predavao je u više od 45 država.

Grad Kragujevac ga je 2007. godine proglasio svojim zaslužnim građaninom. 

Odmah iza njega na Stenfordovoj listi  rangirao se  Branislav Jeremić, takođe sa kragujevačkog Univerziteta. Slede Sergej Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dragan Pamučar sa Univerziteta u Beogradu i Miroslav Dramićanin sa Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Pogledajte više