REGIONALNA IZLOŽBA GOVEDA SIMENTALSKE RASE U LAJKOVCU Jagodin 6.001 litar mleka

B. PUZOVIĆ 03. 10. 2024. u 12:24

KRAVA Jagoda, vlasnika Milana Milakovića iz Mratišića kod Mionice, apsolutna je šampionka 42. regionalne izložbe goveda simentalske rase održane u Lajkovcu.

foto pristup

Ona je za 305 dana dala 6.001 litar mleka sa 4,12 procenata mlečne masti, a njen vlasnik je - u konkurenciji 19 domaćina sa područja Lajkovca, Mionice, Uba, Ljiga i Valjeva - četvrti put proglašen za najuspešnijeg odgajivača.

- Trenutno imam oko 80 grla, muzemo do 40 krava i svakodnevno proizvodimo oko 1.000 litara mleka - "raportira" Milaković, poručujući da kvalitet grla garantuje dobra selekcija, ali je neophodno i da otkupna cena mleka, kao ove godine, bude zadovoljavajuća.

Predsednik Komisije za ocenjivanje grla, dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo "Zemun Polje", ističe da je kvalitet Milakovićevih krava na evropskom nivou, ali i da su drugi stočari načinili pomak u odnosu na lanjsku izložbu.

- Ove godine, premije su blagovremeno izmirene, brzo su isplaćene subvencije od 40.000 dinara po grlu, a dobro je i što će za prvotelke biti dato još 100.000 dinara do kraja godine. Ako se takav trend nastavi, možemo da računamo na dugoročno povećanje, a u prvi mah na zaustavljanje pada broja grla - zaključuje Nikola Radulović, direktor Centra za poljoprivredu u Lajkovcu.

Pogledajte više