SUSRET SA VREMENSKOM MAŠINOM : Izazov za Novosađane u akciji protiv "ejdžizma"

J. S. 28. 09. 2024. u 17:28

U NASTAVKU borbe protiv "ejdžizma" (predrasuda i diskriminacije na osnovu godina starosti), koju je Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" započela pre dve godine kada je proslavljala titulu, sada u sklopu novog međunarodnog projekta "Age Against the Machine", organizuje akciju "Vremenska mašina" - povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obeležava svake godine u svetu 1. oktobra.

NS EPK/M. Pudić

Svi  koji se tog dana,  od 10 do 12 sati, zateknu u Univerzitetskom gradu kod spomen-biste Petru II Petroviću Njegošu, imaće priliku da uđu u "vremensku mašinu" - odnosno kamper vozilo koje im "pruža uvid u potencijalnu budućnost".

Pošto budu fotografisani, uz pomoć posebnog filtera videće stariju verziju sebe. Ovaj neobičan susret s budućnošću nije samo vizuelni šok - učesnici će izvući papiriće iz "košarice sudbine" na kojima će biti prikazani statistički podaci o diskriminaciji i izazovima sa kojima se stariji suočavaju.

- Ova akcija u saradnji sa Crvenim Krstom Srbije i Kulturnom stanicom "Karavan", kroz interakciju i suočavanje sa potencijalnim izazovima starosti, nastoji da podigne svest o važnosti borbe protiv diskriminacije starijih osoba i da nas podseti na vrednost dostojanstva u svakom životnom dobu -  naglašavaju u Fondaciji "Novi Sad – Evropska prestonica kulture."

Međunarodni projekat "Age Against the Machine", čiji je nosilac Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture",a  koji se bavi temom "ejdžizma", odnosno borbom protiv diskriminacije i nasilja nad starijim osobama,ima  cilj  da stvori međunarodnu mrežu od pet gradova koji će javno zagovarati borbu protiv "ejdžizma", koristeći kombinaciju različitih participativnih primenjenih pozorišnih metodologija.

  Kroz projekat "Age Against The Machine" posebno će se istražiti, predstaviti i preispitati postojeće diskriminatorne prakse starijih građana u različitim oblastima društvenog života, posebno starijih žena.

Pogledajte više