DRUGI DAN SABOROVANJA BOGOSLOVA U KARLOVCIMA: Škola za pamćenje

Vladimir Mitrić 25. 09. 2024. u 06:11

Prvog dana Sabora na trgu ispred čuvene Karlovačka bogoslovije, koja slavi 230 godina postojanja i delanja održan je koncetrt koji su njeni učenici i njihovi vršnjaci iz Karlovačke gimnazije.

Foto V Mitrić

Publikaciju "Bogoslovci i Karlovci 1964-2024" predstavili su rektor Jovan Milanović, Miloš Vesin i Stojadin Pavlović. Drugog dana saborovanja u Sabornom karlovačkom hramu svetu liturgiju služili su mitropolit Vasilije i umirovljeni episkopi Konstantin i Georgije uz sasluženje učenika generacija karlovačkih đaka. Služen je i pomen preminulim patrijarsima, mitropolitima, episkopima, sveštenicima, đacima i službenicima Bogoslovije.

- Ovo su veliki dani, ne samo za našu Bogosloviju i našu Crkvu, već i za Srbiju i sav naš rod ma gde živeo -kaže protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, višegodišnji direktor Patrijaršijske uprave SPC i osnivač i urednik TV Hrama, pod čijom su  vođstvom građeni Saborni hram u Valjevu, Spomen crkva na Mačkovom kamenu, crkva u središtu Divčibara i obnovljeni mnogi hramovi, objavljena knjiga o školskim drugovim ali i veličanstveno delo o bitkama na Mačkovom kamenu i Drini. -Ovo je značajan jubilej i za srpsku prosvetu.Družeći se u ove dane saglasni smo svi koji smo stigli sa svih meridijana da je u pravu naš stražilovski pesnik Branko Radičević, koji je govorio da je "od mladosti pa do groba najlepše đačko doba".

Radovali su se svi i svojim bivšim profesorima i rektorima koji su živi, sećajući se na upokojene i školske drugare i profesore kao i drugo osoblje.Tako su, pored ostalog, bili srdačni susreti sa protojerejom Dušanom Petrovićem, čuvenik rektorom, vremešnim ali vitalnim u svakom pogledu, koji pamti svakog đaka.Ponosan je na njih, a to je emotivno pokazao kada je u Manastiru Mala Remeta, na Fruškoj Gori,  sve po propisu oslovio mladog arhimandrita Nifonta Pavlovića, koji se zamonašio u njegovo vreme, još kao bogoslov.

Sećaju se mnogi i divnog domara Save Blagojevića iz Nedeljica, kod Loznice, koji je bio duša od čoveka i koji nema kome nije pomagao, ali pomoći za njegovo ozdravljenje, nažalost, nije bilo i rano je otišao u carstvo nebesko.

Pogledajte više