MANJINE ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO SVOJIH PRAVA: Sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji u Subotici

J. L. 24. 09. 2024. u 16:04

U Hrvatskom domu - Matici u Subotici održan je sastanak Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, kojim predsedava Hrvatsko nacionalno vijeće.

foto:subotica com

O ključnim izazovima i strategijama za unapređenje manjinskih prava, uz direktnu podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, diskutovali su predstavnici 19, od ukupno 23 nacionalna saveta.

                -Ovo nije novi početak, već nastavak saradnje jer Koordinacija nacionalnih savet nacionalnih manjina postoji već 15 godina. Sa nama su bili predstavnici vlaške, grčke, crnogorske, egipatske, mađarske, slovačke, makedonske, poljske, ukrajinske, rumunske, bunjevačke, romske, češke, rusinske, nemačke nacionalne manjine, Goranci i Aškalije – objasnila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. – Ozbiljnije smo se pozabavili aktuelnim temama, poput analize trenutnog stanja, koje su zajedničke potrebe, a koje specifičnosti svakog nacionalnog saveta. Potom smo napravili akcioni plan da vidimo kako ćemo delovati ka pojedinim ministarstvima i institucijama u Srbiji. Svi nacionalni saveti su konstruktivni i svojim predlozima i delovanjem želimo da pomognemo Republici Srbiji na njenom evropskom putu.

                Obrazovanje je najveći segment rada nacionalnih saveta, a ove školske godine bilo je problema sa štampanjem udžbenika na jezicima manjina.

                -To je zajednički problem i moramo da nađemo rešenja za njega. Svima nama je značajnije kada imamo zajednički stav i institucije nas ozbiljnije shvataju kada smo jedinstveni u svojim zahtevima – smatra Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta Mađara.

Ovo telo može da računa na podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, jer po mišljenju Ljiljane Bekčić nacionalni saveti predstavljaju ključna tela za ostvarivanje prava manjina u svim sferama društvenog života.

                

Pogledajte više