DECENIJE DELANJA RODU I BOGU: Završna manifestacija svetkovanja u Sremskim Karlovcima

Vladimir Mitrić 23. 09. 2024. u 07:50

BOGOSLOVIJA ''Sveti Arsenije'' u Sremskim Karlovcima ove godine proslavlja značajan jubilej 230 godina svoga postojanja. Više događaja i projekata realizuje se tokom ove godine u čast jubileja. Najpre je u izdanju Karlovačke bogoslovije izašla monumentalna Monografija čiji je urednik rektor Jovan Milanović a koja oslikava period od 230 godina. U minulom periodu tokom ove godine oktet Bogoslovije gostovao je u više gradova Crne Gore, Republike Srpske i Srbije priređujući koncerte sa komozicijama koje se nalaze na disku u izdanju same škole. Naučnim skupom i školskom slavom završiće se proslavljanje jubileja.

foto V Mitrić

Sabor bogoslova koji počinje danas  sigurno će biti najmasovniji događaj u toku proslave velikog jubileja a u kom će učestvovati više stotina karlovačkih bogoslova svih generacija od 1964.godine. Prvog dana Sabora učenici će prirediti koncert na Trgu ispred škole. Iste večeri promovisaće se Monografija Karlovačke bogoslovije i knjiga Bogoslovci i Karlovci 1964-2024, takođe u izdanju Bogoslovije, a koja slikom i rečju svedoči o periodu od poslednjeg vaspostavljanja same škole do današnjih dana.

U knjizi se nalaze tabloi sa fotografijama generacija učenika koji su u periodu od proteklih 60 godina učili i završili Karlovačku bogosloviju. Tekstualni deo luksuzno odštampane knjige čine radovi i tekstovi učenika škole iz pomenutog perioda. Tridesetak tekstova govori o životu i radu Srpske Crkve u Australiji, Americi, Kanadi, Evropi i državama bivše Jugoslavije.

Pored uvodnog teksta i blagoslova Mitropolita sremskog Vasilija, utori tekstova su poznata imena Karlovačke bogoslovije: mitropolit Fotije, rektor Milanović, Vasilije Tomić, Vasilije Cvijanović, Dragan Mićić, Vojislav Jelić, Miloš Vesin, Milorad Golijan, Branko Ćurčin, Srboljub Miletić, Božo Bakajlić, Dragomir Sando, Savo Jović, Srboljub Ubiparipović, Radomir Vrućinić i drugi. Jedan od autora, organizatora i tehnički urednik izdanja je Stojadin Pavlović...

Drugog dana Sabora biće  služena arhijerejska liturgija u Karlovačkom sabornom hramu.

Pogledajte više