BANATSKI FRUŠTUK NA „DANIMA LUDAJE“ U KIKINDI: Bogata gozba za svačija nepca (FOTO)

Rada Šegrt 22. 09. 2024. u 20:30

Takmičenje u uzgajanju najtežih i najdužih bundeva nije jedino obeležje „Dana ludaje“ u Kikindi koje su ovog vikenda održane 39. put. Pre dve godine počeo je izbor i za najslađe.

Foto: R. Šegrt

Organizuje ga udruženje „Kikindska ludaja“ koje se bori da zaštiti to ime. Najslađa tikva sorte tamburica, sa 11, 6 odsto prirodnog šećera, rodila je u bašti Dragana Tomića. Druga je sazrela u voćnjaku Mirka Subotića, a treću je iz Bačkih vinograda donela Eleonora Erdelji.

- Prirodnu slast odredili smo pomoću uređaja refraktometra – kaže Nikola Krnić iz udruženja „Kikindska ludaja“.

Foto: R. Šegrt

Laloške gomboce i čikovi

Ova jesenja banatska fešta ima još mnogo nijansi. Najslasniji deo je „Banatski fruštuk“, kada se tezge u centru grada, k‘o gazdački astali, prelamaju od hrane. Svega je u izobilju, slatkog i slanog, mrsnog i posnog. Ima đakonija svake vrste. Kao što su ovde izmešani narodni, nacije i vere, tako su se spojile i kuhinje, pa ima laloških čikova i gomboca, šunke, čvaraka i kobasica, slanine: debele i bele, tanke i mesnate, bosanske pite krompiruše, mađarskih langoša i kurtoš kolača. Od četvrtka do nedelje Kikinda je s pravom bila najveća gostinska soba. Mnogo posetilaca došlo je iz susedne Rumunije.

Foto: R. Šegrt

Bosanske pite iz Nakova

- Čikove nam je napravila Bosanka, doktorka Gordana Rodić, rođena u Banatskom Velikom Selu - otkrila je Biljana Mandić, iz Ženske pevačke grupe „Melizmi“, a nastavila Silvija Tosegi iz Sajana, iz Udruženja „Delibab“:

- Doneli smo štrudlice sa makom, bakin kolač i pitu sa bundevom. Čuvenu mak tortu, oblande, a za decu popsike.

Najviše se tražilo sve sa ukusom bundeve. A ona svemu pasuje. Od narandžastog mesa najpoznatija je slatka pita bundevara, ali domaćice kažu: “koliko sorti, toliko recepata” pa umute i mafine, proje, kuglofe, filuju palačinke, lenje pite, skuvaju pekmez, sokove i liker, ali i kitnikes- slatkiš sličan želeu. Aleksandra Buter iz Bašaida pravi i ratluk. Lokalna zanatska pivara proizvela je pivo i sajder, u Novom Miloševu od nje spravljaju tečni šampon. Kikinđani su napravili i sladoled sa ukusom bundeve, a odnedavno se služi i pica sa ovim slatkim nadevom. Za taj delikates mora se otići u Nakovo.

Pogledajte više