PARAĆINSKI PARADAJZ „UBILA“ KIŠA: Na ceni rod iz okoline Varvarina, a prodaje se i turski (FOTO)
IAKO JE još sezona, prava je retkost videti paradajz na zelenoj pijaci u Paraćinu, a prodavci koji nude plod dobrog kvaliteta drže cenu od 250 ili čak 280 dinara za kilogram.
Nezvanično, u pitanju je uvozni proizvod iz Turske jer je povrtarima iz paraćinskog atara rod „ubila“ kiša koja je nedavno pljuštala i u ovom kraju. Taj bledunjav i oštećen paradajz prodaje se po nižoj ceni, ali za trpezu nije uopšte primamljiv i retko ko ga kupuje.
Bračni par Jovanović iz okoline Varvarina kaže da su ove sezone imali dobar rod na tridesetak ari na otvorenom.
- Pogubne kiše kod nas nije bilo, a letošnju sušu smo prebrodili tako što smo zalivali sistemom „kap po kap“. Sreća nas je tako poslužila. Sad je cena kod nas 200 dinara, ali je ranije bila 120, pa čak i 80. Tada su domaćice i kupovale za zimnicu. Po ovoj ceni paradajz za flaše retko ko kupuje, ali se još pazari za salatu – dodaje Saša.
Paraćinci najviše kupuju upravo domaći paradajz, a za uvozni nemaju baš puno pohvalnih reči.
- Paradajz iz Turske lep je samo „za oko“, ali mu je ukus nikakav, plastičan. Takav je bio i na početku sezone. Još po toj ceni od 280 dinara, nije mi jasno ko to još kupuje – tvrdi jedan od sugrađana.
Zaključak je jedan kad je o paradajzu reč: ko ga je ranije kupio i flaširao - kupio je.
Po cenama i kvalitetu, više nije za preporuku.