UZ BOLJE KUĆE I ALATI ZA ŽIVOT: Projekat za održiva stambena rešenja i socijalnu ikluziju u Žablju

Zoran Rajić

21. 09. 2024. u 06:30

DESET romskih porodica, koje su živele u izuzetno lošim uslovima - u nelegalnim objektima, u naselju Boronj, u Čurugu - preseljeno je u solidne kuće u istom selu, ali i u Žablju, sedišti lokalne samouprave. Istovremeno, obezbeđena im je i podrška za bolje uključivanje u lokalnu zajednicu.

foto OU u Žablju

- Kupljene su im kuće, koje su potpuno renovirane, te opremljene nameštajem i aparatima za domaćinstvo. Krov nad glavom jeste najvažnija stavka, ali nedovoljna za stabilnu egzistenciju, pa su bivšim stanovnicima Boronja omogućene obuke i radionice za stručno usavršavanje i ekonomsko osnaživanje - kaže prvi čovek Žablja, Uroš Radanović.

Inače, lokalna samouprava je projekat "Žabalj za održiva stambena rešenja i socijalnu inkluziju" realizovala u partnerstvu sa NVO "Centar za proizvodnju znanja i veština" i pokrajinskom Kancelarijom za inkluziju Roma.

Posao

- SVI korisnici projekta u Žablju dobili su podršku u zapošljavanju, kao i opremu i alate za sticanje prihoda. Još dve žene će, uz prethodno završene obuke, otvoriti radnje u novim kućama - precizira Ljiljana Mihajlović, direktorka pokrajinske Kancelarije za inkluziju Roma.

- Poduhvat je finansijski podržala EU, a naš udeo, prvobitno planiran u iznosu od 23 odsto, dvostruko je uvećan kroz dodatna ulaganja. Tako je Opština opravdala epitet sigurnog mesta za usmeravanje donacija - naglasio je Radanović.

Jedna od korisnica projekta, Mira Durmišević (31), inače majka dvoje mališana, pohađa obuku za poslastičara, a upisala je i časove vožnje...

- Deca su učestvovala u radionicama koje su im pomogle u učenju, a svima nama mnogo znače i organizovani lekarski pregledi - kaže Mira čija porodica prvi put ima sopstvenu kuću i drugačiju životnu perspektivu.

Pogledajte više