GOSTI IZ UN U ŠAPCU: Grad na Savi sjajan partner

Vladimir Mitrić 19. 09. 2024. u 09:53

GRADONAČELNIK Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se danas u Gradskoj kući sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Matilde Mort i regionalnim direktorom UNOPS-a za Evropu i Centralnu Aziju Timom Lardnerom. Na sastanku su razgovarali o rezultatima različitih projekata koje je Grad Šabac realizovao u saradnji sa UNOPS-om uz finansijsku podršku Evropske unije.

foto V Mitrić

- Grad Šabac ima višegodišnju i kontinuiranu saradnju sa UNOPS-om u realizaciji projekata finansiranih sredstvima EU. Uspešno smo sproveli mnoge projekte koji doprinose održivom razvoju i socijalnoj inkluziji. Jedan od najlepših projekata koje smo realizovali je „Naučni centar – fabrika ideja za 21. vek” namenjen talentovanoj deci. U okviru EU PRO PLUS programa očekuje nas izgradnja sale u OŠ „Vuk Karadžić”, koju će koristiti deca iz te škole, kao i OŠ „Sveti Sava” i vrtića „Bubamara”. Nastavićemo da razvijamo naše partnerske odnose na dobrobit građana - izjavio je gradonačelnik Aleksandar Pajić nakon sastanka.

Regionalni direktor UNOPS-a Tim Lardner rekao je da mu je privilegija što može da posvedoči rezultatima koji su zajedno ostvarili UNOPS, EU, švajcarska vlada i Grad Šabac na direktnoj pomoći građanima. On je naglasio da je od 2010. godine UNOPS sproveo 15 projekata koji su se ticali kako ekonomskog, privrednog razvoja, tako i društvene inkluzije.

- Evropska unija je podržala i infrastrukturne projekte u razvoju Severozapadne industrijske zone. Šabac je, takođe, izgradio Naučni centar koji pomaže talentovanoj deci da razviju svoje potencijale - istakao je Lardner i posebno naglasio da je „zaista ponosan što je danas u Šapcu, kod gradonačelnika, zajedno sa njihovom stalnom koordinatorkom i što mogu da sagledaju rezultate projekata koje su zajedno sproveli.
Izrazivši zahvalnost Gradu Šapcu i gradonačelniku Pajiću na izvanrednoj saradnji, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija Matilde Mort naglasila je da Šabac, pored UNOPS-a, švajcarske vlade i EU, ima dobru saradnju i sa drugim UN agencijama poput UNICEF-a, UNEP-a i UNFPA.

- Prioritet su nam ciljevi održivog razvoja. Želimo da vidimo da postoji vlasništvo lokalnih samouprava, koje igraju ključnu ulogu kako u lokalnom ekonomskom razvoju, tako i društvenoj inkluziji. Zahvalila bih se gradonačelniku Pajiću i njegovom timu, kao i timu UNOPS-a za sve projekte koje su sproveli i učinili ih održivim na dobrobit građana Šapca - naglasila je Matilde Mort.

Posle sastanka, svi zajedno su obišli objekte za socijalno stanovanje izgrađene u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”. Takođe su obišli i Severozapadnu industrijsku zonu u kojoj se unapređuju uslovi za poslovanje uz sredstva EU, kao i Naučni centar na Letnjikovcu koji je otvoren prošle godine.

Pogledajte više