CRNIM BOROM ZAKITIĆE GOČ: U planu Vrnjčana da u 2024. goleti obogate sa 10.000 stabala

G. ĆIROVIĆ 19. 09. 2024. u 16:56

RUKOVOĐENI kineskom poslovicom "Ako razmišljate godinu dana unapred, posejte seme. Ako razmišljate deset godina unapred, zasadite drvo". Sa ciljem zaštite životne sredine kroz sistemsko uvećanje šumskog fonda, Vrnjčani planiraju da ove godine sadnjom ukupno 10.000 sadnica crnog bora pošume deo goleti sa banjske strane planine Goč.

G. Šljivić

Tako je u aprilu ove godine sprovedena velika, organizovana akcija pošumljavanja na vrhu Ljukten, na nadmorskoj visini od 1.216 metara, prva ove vrste na banjskoj strani Goča još od kraja sedamdesetih godina prošlog veka. Tom prilikom zasađeno je više od 2.000 sadnica crnog bora, a akcija je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, nastavljena sve dok su vremenske prilike tokom proleća to dozvoljavale.

"Ora nije fora"

OSIM pojedinačnih i sporadičnih, u Kraljevu minulih nekoliko godina nije organizovana masovnija akcija pošumljavanja. U najsvežijem sećanju je sadnja 1.000 borova na brdu Ćavi koju su 2015. sproveli učenici ovdašnje Šumarske škole i učesnici radne akcije "Ora nije fora". Pomenuta radna akcija upravo je nastala na tragovima čuvene ORA "Ibar" koja je tokom osamdesetih godina prošlog veka sprovedena duž ibarske klisure, na potezu od Polumira do Raške.

- U minulom periodu ukupno je zasađeno više od 4.000 sadnica crnog bora, veoma pogodnog za ovo podneblje. Nakon toga dobili smo donaciju Šumarske škole u Kraljevu od 5.000 sadnica kojima smo popunjavali zasade koji se nisu primili. Procena prijema sadnica crnog bora je oko 70 odsto, ali kako smo bili na udaru ekstremno visokih temperatura tokom leta, postoji mogućnost da taj procenat bude nešto niži. Tek na jesen definitivno ćemo utvrditi u kom stepenu je prethodno pošumljavanje bilo uspešno - pojašnjava Ivica Lazarević, direktor JP "Šuma Goč" iz Vrnjačke Banje.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnih nekoliko godina na vrnjačkoj strani Goča pošumljena je površina od oko 50 hektara sa ukupno 125.000 sadnica.

- Plan je da se u tekućoj godini zasadi i primi ukupno 10.000 sadnica kako bi se ostvario zacrtani cilj da se do 2027. godine obavi pošumljavanje svih 100 hektara. Cilj je svakako da se goleti pretvore u šumovite predele - dodaje Lazarević.

Goč je, inače, jedna od šumovitijih planina u Srbiji. Krase je bukva, hrast kitnjak, breza, javor, a najviše četinari, poput jele i bora. Procenjuje se da na planini ima oko 650 različitih biljnih vrsta, od čega je više od 200 lekovitih i aromatičnih.

Obavezna sadnja za investitore

U CILjU poboljšanja kvaliteta vazduha i životne sredine, smanjenja uticaja klimatskih promena i dostizanja pošumljenosti od 50 odsto, svi investitori koji grade objekte u Vrnjačkoj Banji u obavezi su da na svakih 100 kvadrata započete bruto površine objekta zasade po jedno drvo. Ova mera pod nazivom "Vrnjačka Banja - izvor kiseonika", usvojena je početkom godine u lokalniom parlamentu i istovremeno je uslov za dobijanje građevinske dozvole.

- Goč čini pluća Vrnjačke Banje. Pošumljavanje nije samo akt ekološke odgovornosti, već i duboki ljudski čin brige za okruženje i buduće generacije. Zato bi trebalo da bude podsticaj svima da se aktivno uključe, jer svaki pojedinačni doprinos, ma kako mali, može imati veliki uticaj na našu životnu sredinu - poručio je za vreme pomenute akcije, čiji je i inicijator, Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine.

Pogledajte više