STRAH OD DIVLJIH SVINJA: Divljač zadaje velike probleme ivanjičkim poljoprivrednicima

V. ILIĆ 20. 09. 2024. u 06:00

DIVLjE svinje zadaju ovih dana velike probleme ivanjičkim poljoprivrednicima, koji, dešavalo se, preko noći ostaju bez polja ovsa, raži, kukuruza, krompira...

Foto Privatna arhiva

Lovci pričaju da je u ivanjičkom kraju očigledno došlo do prenamnožavanja ove divljači, te da ih je potraga za ukusnom hranom naterala da se sve više približavaju domaćinstvima, pa narod ivanjičkih sela sada strahuje ne samo za svoje ratarske kulture, već i za sopstvenu bezbednost.

- Divljač je pojela više od hiljadu struka belog kukuruza koje smo gajili šest meseci. Razumeo bih da su pojeli klipove gotovo zrelog žita, ali su pojeli i stabljike, isekli, počupali iz korena. To se sve dešava na samo nekoliko stotina metara od kuće, pa s večeri ne smemo ni da se šetamo, jer su gladne svinje veoma opasne po ljude - rekao nam je Ivanjičanin Milivoje Belošević. - Uložili smo novac i rad i znoj da bismo nešto posejali, i da imamo, ali sad ova divljač nam sve uništi. Ne znamo da li će nam i ko isplatiti štetu, ali ovo je više nepodnošljivo, ležemo i budimo se sa zebnjom šta će nas dočekati u njivi.

Na meti šumskih zveri ovih dana posebno su imanja u ivanjičkom selu Pridvorica. Nakon medveda, meštane sada mahom tokom noćnih sati posećuju divlje svinje i prave ogromne štete. Ova krupna divljač preti da vrednim domaćina uništi celokupunu letinu.

- Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, zveri u potrazi za hranom više ne prezaju ni od čega. Dolaze na skoro ispred vrata. Napravile su ogromnu štetu na njivi, a najviše na krompiru. Sve su preorale. Ne možemo nikako da se odbranimo, jer one razvale svaku ogradu koju postavimo - kazali su nam meštani sela Pridvorica.

Složno dodaju da ne znaju kome da se obrate za pomoć, jer zakon u većini ovakvih i sličnih slučajeva više štiti životinje nego ljude.

Prijava štete lovačkom udruženju

ZA štete od divljači koje se tretiraju kao trajno zaštićene vrste odgovorna je država, odnosno Ministarstvo za zaštitu životne sredine - Odsek za zaštitu prirode. Za divljač koja je na režimu lova i lovostaja u koju spadaju i divlje svinje i jazavci, pričinjenu štetu snosi korisnik lovišta pod uslovom da je korisnik poseda preduzeo odgovarajuće mere zaštite od divljači u saradnji sa korisnikom lovišta.

Svi vlasnici kojima je letina delimično ili potpuno uništena, kako saznajemo, mogu da se obrate Lovačkom udruženju i da prijave štetu.

- Mi smo preduzeli sve mere koje su u našoj mogućnosti, kako bi se sprečile štete nastale od divljih svinja. Još pre dve godine su zasadili žitarice na oko tri i po hiljade hektara, na mestima gde je veća koncetracija ove vrste divljači u lovištu. Međutim, i pored svih mera koje se preduzimaju, divlje svinje i dalje uništavaju letinu po selima ivanjičke opštine - rekli su u nadležnom Lovačkom udruženju "Čemernica".

Pogledajte više