BANAĆANI IPAK PRVI U DUŽINI: Danas počinju "Dani ludaje", favorit za najtežu bundevu iz Mađarske

R. Š. 19. 09. 2024. u 06:45

NAJVEĆA turistička manifestacija na severu Banata i jedna od najpoznatijih u zemlji, 39. kikindski "Dani ludaje" počinju danas i trajaće do 22. septembra i slaviće bundeve, ali samo najteže i najduže.

Foto: R. Š.

Centar grada "boji" se u narandžasto i čeka džinovske tikve kako bi se upisali novi rekordi u odgajanju. To će biti moguće samo ako u subotu, kada je centralni deo programa, prošlogodišnji pobednik iz Mađarske Tibor Kokai donese tikvu težu od lanjskih 865,5 kilograma i nadmaši samog sebe. Konkurencija mu, kako sada stoje stvari, neće biti jaka, jer proizvođači iz naše zemlje, zbog izuzetno velike vrućine ovog leta, nisu uspeli da sačuvaju plodove velike težine. Višestruki pobednik Dušan Jankov iz Čuruga, ovaj put nema teške, ali je moguće da donese dugačke tikve, jer je i prošle godine pobedio sa onom od 309 centimetara.

Foto: R.Šegrt

"Dani ludaje"

Kako god da bude, Turistička organizacija i Grad Kikinda, pripremili su iste nagrade za najuspešnije takmičare, za pobednike u obe kategorije po 100.000 dinara, za druga mesta po 60.000, a za treća po 40.000 dinara. Biće organizovani i drugi sadržaji, "Banatski fruštuk", karneval maskirane dece, ulica starih zanata, predstavljanje drugih, prijateljskih gradova. "Fruštuk" obiluje hranom iz Banata i Vojvodine, slanim i slatkim specijalitetima, ponajviše od ludaje. Tokom četiri dana, pevaće Jelena Karleuša, Ana Bekuta, Nikola Rokvić, "Neverne bebe", a predstaviće se i violinistkinja Stefanija Udicki i Vladimir Jakšić.

Pogledajte više