UPLOVIO PRVI KRUZER: Veliki turistički brod stigao na kostolačko pristanište

D. NOVKOVIĆ 19. 09. 2024. u 06:15

NA međunarodno pristanište na Dunavu u Kostolcu pristao je prvi kruzer sa oko 190 turista iz Norveške, Švedske i Nemačke.

GU Požarevac

Ovo je prvi veliki turistički brod koji je uplovio na putničko kostolačko pristanište, otvoreno pre dve godine. Zbog toga je za strane goste i posadu broda priređen svečani doček, uz predstavnike grada Požarevca, gradske opštine Kostolac, Arheološkog parka Viminacijum i Agencije za upravljanje lukama i uz tradicionalnu pogaču i so.

- Poželeli smo dobrodošlicu putnicima kruzera Viva Two koji su iz svojih zemalja odlučili da se Dunavom otisnu u avanturu otkrivanja lepota Evrope.

Iskreno se nadamo da će dragim gostima iz Norveške, Nemačke i Švedske poseta Arheološkom parku Viminacijum ostati u lepom sećanju i inspirisati ih da nam ponovo dođu i otkriju ostale lepote grada Požarevca i Braničevskog okruga - izjavio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Sem Pavlovića, turiste su dočekali i PR Agencije za upravljanje lukama Ksenija Hajduković, izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović, direktor Arheološkog parka "Viminacijum" Nemanja Mrđić i predstavnik kompanije Scylla/Viva cruises Marinko Sekulić.

Strane turiste dočekale su i devojke i mladići obučeni u staromske toge, predstavljajući tako arheološki lokalitet Viminacijum, u čiji su se obilazak turisti uskoro uputili.

Dva pristaništa

OSIM putničkog, Kostolac ima još jedno, industrijsko pristanište, čija je gradnja, pored TE "Kostolac A" završena 2019, u okviru prve faze kreditnog aranžmana sa Kinom. To pristanište, vredno oko 16 miliona dinara, nalazi se na Dunavcu i zauzima 6,7 hektara vodene i kopnene površine.

Međunarodno pristanište u Kostolcu, zvanično je otvoreno u aprilu 2022, a sastoji se od plutajućeg objekta za prihvat putnika sa brodova, metalnog mosta i popločanog priobalnog dela. Njegovu izgradnju finansirala je državna Agencija za upravljanje lukama, dok je grad Požarevac obezbedio neophodne priključke.

Pogledajte više