ZNANJE ZA DOBROBIT ZAJEDNICE I DRŽAVE: U Senti diplome studentima poljoprivrede (FOTO)

J. S. 17. 09. 2024. u 18:50

U SENTI, gradskom naselju i sedištu Severnobanatskog okruga, na svečanom otvaranju akademske godine i dodeli diploma Konsultativnog centra Mađarskog univerziteta za poljoprivredu, predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas istakao je značaj poljoprivrednih i životnih nauka za ekonomsku, društvenu i ekološku održivost naše zemlje i regije .

Foto : Andraš Otoš

 - Podrška obrazovanju je od izuzetnog značaja za mađarsku zajednicu u Vojvodini, naročito u oblasti poljoprivrede i životnih nauka. Primena modernih tehnologija i istraživačkih rezultata u poljoprivredi i zaštiti životne sredine je ključna za održivi razvoj, a vi, novi diplomci, ste ti koji možete pretvoriti ove promene u stvarnost.-rekao je Juhas i posebne čestitke uputio  diplomiranim studentima, inženjerima hortikulture, poljoprivrednim inženjerima i agronomima za ruralni razvoj.

   Juhas je  ukazao i na odgovornost diplomaca da stečeno znanje iskoriste za dobrobit zajednice i svoje zemlje.  

Foto : Andraš Otoš

Studijski program za vrtlarstvo se neprekidno odvija u Senti od 1996. godine, najpre putem civilne organizacije Udruženje vrtlara, a od 2009. godine preko Fondacije Pro Scientia Naturae. Trenutno Fondacija organizuje nastavu za dva osnovna (Vrtlar BSc i Poljoprivredni inženjer BSc) i dva master programa (Agrarni inženjer za razvoj sela MSc i Vrtlar MSc).

Do sada je više od 532 studenata uspešno završilo obrazovanje iz Vojvodine, od kojih većina koristi stečeno znanje u svom porodičnom gazdinstvu ili u poljoprivrednim preduzećima u regionu. Obuka se sprovodi u formi vanrednog studiranja, što omogućava uspešno završavanje studija uz porodične i radne obaveze.

Pogledajte više