ISPUNJEN NAJVAŽNIJI USLOV: Za referendum o statusu AU u Kraljevu prikupljeno više od 10.000 potpisa

G. ĆIROVIĆ 17. 09. 2024. u 11:09

Zahtev da lokalna samouprava grada Kraljeva raspiše referendum na kojem bi se Kraljevčani izjasnili o statusu ovdašnje Apotekarske ustanove (AU) do sada je potpisalo više od 10.000 građana.

G.Šljivić

Time je, praktično, ispunjen najznačajniji uslov za raspisivanje referenduma s obzirom da je, prema Zakonu o referendmu i narodnoj inicijativi, potrebno da ovaj zahtev ukupno potpiše 10.200 Kraljevčana, odnosno deset odsto stanovnika sa prebivalištem na teritoriji grada na Ibru.

- Rok za predaju overenih potpisa je kraj septembra tako da ćemo nastaviti sa prikupljanjem kako bi izbegli eventualne nepravilnosti koje se mogu javiti dupliranjem potpisa ili sličnih stvari. Nakon toga, potpise će proveriti skupštnski organi, a potom je na odbornicima lokalnog parlamenta da konstatuju da su zakonski uslovi ispunjeni kako bi se nastavila procedura – pojašnjava Snežana Ilić, predsednica sindikata AU.

G.Šljivić

Snežana Ilić

Prema njenim rečima, Gradska izborna komisija potom ima rok od dva meseca da raspiše, organizuje i sprovede referendum na glasačkim mestima utvrđenim za prethodne izbore.

Inicijativa za ovaj vid izjašnjavanja građana o sudbini ovdašnje Apotekarske ustanove pokrenuta je nakon što je lokalna samouprava pod zakup na deset godina u paketu izdala osam objekata u vlasništvu grada čiji je višedecenijski korisnik do nedavno bila Apotekarska ustanova.

G.Šljivić

 

Na javnom konkursu sprovedenim u julu ove godine, podesećamo, pomenute apoteke, od kojih su dve u strogom centru grada na Ibru i po jedna u naselju Ribnica, obližnjoj Mataruškoj Banji, u selima Podunavci i Stubal, u Raški i varošici Ušće u Ibarskoj klisuri, po mesečnoj ceni od 721.033 dinara sa PDV izadte su konzorcijumu privatnih Apotekarskih ustanova „Great Pharmacy” i „Filly Farm”.

Pogledajte više