SUVA DRVA, SMEDERAVAC I CRVENA PAPRIKA: Ovo je tajna kvalitetnog ajvara
Formula tradicionalnog, tipično srpskog ajvara, koja, kako kažene koje ga pripremaju, uvek dobija i nikad ne omane
- Tajna kvalitetnog ajvara, naravno osim crvenih paprika sa srcem, koje imaju dosta “mesa” kako se to u Banatu kod nas kaže, je u strpljenju i tihoj vatri - poručuje gospođa Nada iz zrenjaninskog Udruženja penzionera, koja je hrabro “stala na teglu” sa znatno mlađim domaćicama, koje su takođe, u okviru takmičenja na nivou Srbije, spremale ajvar i takmičile se za primat prve varjače banatske ravnice.
Crveno asocira na ljubav, plam i strast, a crvena je i paprika, koja je blagodet, izvor zdravlja, istančanog ukusa i tipično srpskog brenda, njegovog veličanstva, ajvara.
- Ima raznih recepata, neko u njega dodaje patlidžan, tikvice i šargarepu, neko ga opet začini belim lukom, celerom i peršunom, ali tipičan srpski ajvar čjne tri osnovne komponente uz mrvice strpljenja i ljubavi - dodaje dama iz tima Moderne ajvaruše, ne skrivajući ambicuju da njen ajvar bude najukusniji.
Takmičenje u organizaciji Turističke organizacije grada Zrenjanina, kao i prethodnih godina podržali su učenici srednje Ugostiteljske škole, smer kuvari, uz želju na po receptu svojih baka i prabaka, naprave ukusan ajvar.