STOPA SAMOUBISTVA U SUBOTICI DUPLO VEĆA OD REPUBLIČKE: Apel lekara povodom Svetskog dana prevencije suicida

J. L. 10. 09. 2024. u 16:31

U Severnobačkom okrugu prošle godine samoubistvo je izvršilo 38 osoba, od kojih je 26 muškaraca. Tako na severu Srbije stopa suicida iznosi 23.9, što je više nego duplo više od republičke koja je 10.1.

Foto Shutterstock

 Četiri od deset osoba koje odluče da dignu ruku na sebe mlađe je od 50 godina, a gotovo svaki treći je u dobu od 50 do 70 godina.

Ove alarmirajuće podatke izneo je Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Severnobačkog okruga povodom Svetskog dana prevencije samoubistva koji se obeležava danas.

 U Srbiji je prošle godine 668 ljudi izvršilo samoubistvo, i to496 muškaraca i 172 žene.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da nije lako objasniti ponašanja koja vode ka samoubistvu, ali da osam od deset osoba daju jasne znake upozorenja. Zbog toga savetuju da je dobro ako se obrati pažnja na potrebe svojih voljenih, porazgovara sa njima, iskaže empatija i podrška, ali i upute ih da potraže stručnu pomoć.

- Razgovor daje priliku da osoba iznese svoju bol. Brojna istraživanja pokazuju da osobe koje razmišljaju o suicidu, žele da iznesu svoj bol. Upravo otvoreni razgovor može da donese olakšanje njihove emotivne patnje ili boli, da razumemo njihove emocije bez osude, te tako pružimo podršku - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načećnica Centra za promociju zdravlja.  - Povlačenje iz društva, anksioznost, izbegavanje porodice, prijatelja, uznemirenost, samo su neki od pokazatelja da je osoba u problemu. Kada vidimo osobu koju poznajemo, a koja jasno menja ponašanje, daje signale da pati u smislu da govori da se nalazi u bezizlaznoj životnoj situaciji, da razmišlja o suicidu, to su upozoravajući znaci. Ako osoba počne da zanemaruje sebe, da se isključuje, ako oseti bes, sve to su upozoravajući znaci, sa tom osobom treba da razgovaramo i da je uputimo, da dobije stručnu pomoć.

Pogledajte više