UPOZORENJE SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE: Izdata komanda za opštinske štabove u Pomoravskom okrugu

Z. GLIGORIJEVIĆ 10. 09. 2024. u 16:11

S obzirom na to da je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje za područje Srbije na veoma obilne padavine od 09. do 11. septembra, Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Odeljenje za vanredne situacije u Jagodini izdalo je upozorenje komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije grada Jagodina i komandantima opštinskih štabova u svim opštinama Pomoravskog okruga.

Foto:Z.Gligorijević

„S obzirom na prognozu koja predviđa nestabilno vreme sa pljuskovima i lokalnom pojavom grmljavine, kao i velikom količinom padavina, radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Mogu se očekivati poteškoće u urbanim sredinama, posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, bujične poplave, problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, postoji rizik od iniciranja pojave požara, a može doći i do problema u telekomunikacijama, moguće su veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intezivnim pljuskovima“, navodi se u saopštenju.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini, pukovnik policije Saša Ignjatović, navodi da je, imajući u vidu napred navedenu prognozu, a u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, neophodno preduzeti mere na sprečavanju i ublažavanju posledica, u slučaju potrebe staviti u pripravnost i angažovati nadležne komunalne službe i subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama. Potrebno je i upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova.

Pogledajte više